Лудогорец спечели 4 точки от първите си 3 мача в Лига Европа и с оглед на развоя от останалите двубои има сериозни шансове да играе мачове на континенталната сцена през пролетта на 2023 година.

В момента орлите се намират на второ място в група С, като изостават на 5 от лидера Бетис и имат аванс от 1 пред третия Рома и 3 пред последния ХИК. Още следващата седмица орлите могат да изпълнят целта минимум – гарантиране на третата позиция, пише „Тема Спорт“.

Това ще стане с победа над ХИК. Ако я постигнат, то на 100 процента Лудогорец ще е поне трети, защото за крайното класиране се гледат преките двубои, което означава, че тимът няма как да финишира зад финландците.

При равенство, шансовете за третата позиция също са големи, дори и при последващи загуби от Бетис и Рома в последните два кръга. За да мине ХИК пред орлите, ще трябва да подчини някой измежду испанците и италианците.

Интересното е, че Лудогорец все още е сериозно в играта за второто място – първото изглежда нереално. При успех над ХИК и ново поражение на Рома от Бетис, разградчани ще дръпнат с 4 точки на римските вълци. И ще могат да останат пред тях, ако не загубят на „Олимпико“ в последния кръг, дори преди това да са паднали у дома от Бетис.

Както е известно, втората позиция праща на баражи за осминафиналите в Лига Европа (б.а. – за осминафиналите директно се класира първият), като в тях срещаш заел трето място в група от Шампионската лига. Тези двубои ще се играят на 16 и 23 февруари следващата година. С трето място пък отиваш на бараж за осминафинали в Лигата на конференциите.

Както е известно, победа в групите на ЛЕ носи 630 хиляди евро, а равенството 210 000 евро. Първото място носи бонус от 1.1 млн. евро и още 1.2 млн. евро за достигане до 1/8-финал. Второто вкарва в касата 550 000 евро, и още 500 000 евро за достигане до бараж. Третото пък дава 300 000 евро за достигане до плейоф за 1/8-финал в Лигата на конференциите.