Черно море спечели Суперкупата на България за първи път в историята си.

Варненци, които на стадион Лазур в Бургас през май вдигнаха и Купата на страната, сега се наложиха над Лудогорец с 1:0. Мехди Бурабия донесе трофея във витрината на Черно море.

Шампионите пък затвърдиха впечатлението, че въпреки непрекъснатите гръмки трансфери нямат нищо сходно с предишния отбор, който доминираше по терените на България.

Двата отбора си размениха по една опасна атака преди Мехди Бурабия в 15-ата минута да даде аванс на Черно море със страхотен гол с левия крак от 12 метра.

Стефан Станчев проби от дясно и центрира чудесно към точката за изпълнение на дузпа, откъдето Бурабия посрещна топката от въздуха и я заби в горния ъгъл на Владислав Стоянов.

Само минута по-късно Живко Петков избяга от защитата на разградчани и излезе сам срещу вратаря на разградчани, но стреля в аут.

Пет минути по-късно отново Живко Петков можеше да удвои, но ударът му с глава попадна в ръцете на Владислав Стоянов. Едва след 25-ата минута Върджил Мисиджан създаде първата възможност в мача за Лудогорец.

В 32-ата минута Лукас Саша можеше да изравни, след като беше изведен по чудесен начин от Марселиньо сам срещу Китанов. Халфът на Лудогорец излезе сам, опита да копне топката, но прехвърли и вратата.

Три минути след началото на второто полувреме Лудогорец пропусна отлична възможност за гол. Мисиджан центрира в наказателното поле на Черно море, където Андрей Препелица стреля с глава, но Георги Китанов демонстрира добър рефлекс и спаси.

След 50-ата минута шампионите опитаха да упражнят натиск, но така и не успяха да преодолеят сгъстената отбрана на варненци. Отменен гол на Кафу и удар в аут на Лукоки от 12 метра допълниха неуспешните опити на Лудогорец да стигне до равенството.

Пет минути преди края Кафу с глава стреля слабо след подаване на Вандерсон, а непокрит зад него чакаше Марселиньо. Мъките на лудогорци продължиха и с контузията на Вандерсон, който в 89-ата минута напусна терена заради травма, но смените бяха извършени.

Лудогорец - Черно море 0:1

Голмайстор: Мехди Бурабия (15)

Лудогорец: Стоянов, Моци, Терзиев, Дяков (59-Анисе), Вандерсон, Лукас Саша, Препелица, Мисиджан (59-Кафу), Натанаел, Марселиньо, Кишада

Черно море: Китанов, Венков, Траянов (25-Жиньо), Станчев, Кулибали, Стенио, Клок, Бурабия, Курьор, Васев, Петков