За трети път в своята кариера Илиан Илиев ще води отбор в евротурнирите. Досега селекционерът на националния ни тим няма отстранен съперник. През лятото на 2010 година начело на Берое като носител на Купата на България той тегли късата клечка на жребия за третия квалификационен кръг в Лига Европа. Още първото препятствие е почти непреодолимо – австрийският гранд Рапид Виена. Първият двубой е на „Герена“, защото стадионът под Аязмото не получава лиценз. Срещата в София завършва без победител – 1:1 и дава някакви, макар и илюзорни, надежди за заралии. Те обаче са направени на пух и прах на реванша в австрийската столица – 3:0 за Рапид.

Две години по-късно, вече като треньор на Левски, жребият е доста по-благосклонен. Съперник на сините във втория квалификационен кръг на Лига Европа е босненският Сараево. Този път надеждите за отстраняване на съперника са подхранени след домакинска победа, макар и минимална – 1:0. И в този случай обаче реваншът се оказва висока планина за изкачване. Левски е надигран и губи в Сараево с 1:3.

12 години по-късно пред Илиан Илиев се открива нова възможност за първи отстранен съперник. Черно море се изправя срещу добре познат съперник у нас – Апоел Беер Шева, пише Тема спорт. Този път воденият от Илиев тим първо гостува. Като визитата е само на хартия – мачът ще е в България, в Ловеч.

MAЧОВЕТЕ НА ИЛИАН ИЛИЕВ В ЕВРОПА КАТО ТРЕНЬОР

29.07.2010 г. – ЛЕ, трети кв. кръг (първи мач)

БЕРОЕ – РАПИД ВИЕНА     1:1

03.08.2010 – ЛЕ, трети кв. кръг (реванш)

РАПИД ВИЕНА – БЕРОЕ     3:0

19.07.2012 г. – ЛЕ,  втори кв. кръг (първи мач)

ЛЕВСКИ – САРАЕВО   1:0

26.07.2012 г. – ЛЕ, втори кв. кръг (реванш_

САРАЕВО – ЛЕВСКИ   3:1

Баланс: 4 мача, 1 победа, 1 равен, 2 загуби, г.р. 3:89