Черно море може и да има само 12 мача в евротурнирите в цялата си история (б.р. – не се броят двубоите за Интертото), но това далеч не означава, че възпитаниците на Илиан Илиев са без опит в надпреварите на УЕФА. Справка на „Тема Спорт“ показва, че 9 от картотекираните футболисти вече са играли в европейски мачове. Всички те общо имат 86 срещи зад гърба си.

Две трети от тях обаче са на сметката само на двама състезатели. Това са вратарят Пламен Илиев и централният нападател Исмаил Иса. Първият е навъртял 33 срещи с екипите на Левски, румънските Ботошани и Астра Гюргево и последно с Лудогорец, докато таранът има 26 за сините и Шериф Тираспол. Нещо повече, Иса има и цели 10 гола зад гърба си в евротурнирите.

През сезон 2010/11 с Левски достига до групите на Лига Европа, като в 6 двубоя тогава (125 минути) бележи 4 попадения – по две срещу Калмар и Дъндолк в квалификациите. През 2013/14 пак играе в групите на ЛЕ, но вече с екипа на молдовския Шериф. Тогава записва 8 срещи, като пак бележи 4 пъти. Разписва се във вратата на Тотнъм при загубата с 1:2 в Лондон, Трьомсо, Анжи Махачкала и Войводина Нови Сад в пресявките. Така 35-годишният централен нападател безспорно ще е един от жокерите на Илиан Илиев в битката с Апоел Беер Шева, както и вратарят Пламен Илиев, който бе привлечен това лято.

От въпросните 9 играчи (б.р. – виж таблицата) само един обаче има двубои за Черно море в Европа. Логично това е капитанът Даниел Димов. През лятото на 2009 година той взима участие в мачовете като гост срещу Искра-Стал и ПСВ Айндховен в Лига Европа.

Десният бек Виктор Попов има вече 15 срещи за националния отбор на България, но предстоящите с израелците ще са дебютните му в евротурнирите. Наскоро той разкри, че в двубоя с ПСВ Айндховен на „Лазур“ (2009 г.) е било едно от децата, които са извели играчите на терена…

ИГРАЧИТЕ НА ЧЕРНО МОРЕ С МАЧОВЕТЕ В ЕВРОТУРНИРИТЕ

Пламен Илиев – 33 мача (Левски, Ботошани, Астра, Лудогорец)

Цветомир Панов – 7 мача (Ботев Пд, Лудогорец)

Даниел Димов – 4 мача (Черно море, Левски)

Влатко Дробаров – 2 мача (Урарту)

Асен Дончев – 4 мача (ЦСКА)

Васил Панайотов – 7 мача (Берое, Левски)

Исмаил Иса – 26 мача (Левски, Шериф)

Андреяс Калкан – 2 мача (Виторул)

Уеслен Жуниор – 1 мач (Пушкаш Академи)

Общо: 9 играчи, 86 мача