Черно море и ЦСКА 1948 ще открият новия сезон в родното първенство. Мачът между двата тима на „Тича“ е днес, 19 юли, от 18:45 часа.

Черно море влиза в кампанията след страхотен изминал сезон, в който завоюва сребърните медали. Отборът на Илиан Илиев демонстрира голямо постоянство в изявите си, а пред собствена публика бе почти безпогрешен, като стигна до успехи през сезона и над шампиона Лудогорец, и над столичните грандове Левски и ЦСКА. Закономерно „моряците“ се добраха до евроучастие и през следващата седмица ще се изправят срещу израелския Апоел Беер Шева в първи мач от втори квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите.

Селекцията на Валентин Илиев имаше известни проблеми през целия изминал сезон, но въпреки трудностите и раздялата с ключови футболисти, съумя първо да стигне до бараж, а след това и да надвие в него ЦСКА с 2:0 на Националния стадион, за да си осигури участие в Европа. Подобно на Черно море, „червените“ ще играят във втори предварителен кръг на Лига на конференциите, а там техен съперник е победителят от двойката Малишева (Косово) и Будучност Подгорица (Черна гора).

И двата отбора се разделиха с основни футболисти през лятото. Черно море беше напуснат от титулярния си страж и български национал Иван Дюлгеров, който пое в посока ЦСКА, докато ЦСКА 1948 вече няма да може да разчита на бразилеца Педриньо, който ще играе в турския Коняспор.

Георги Гинчев ще бъде главен съдия на Черно море – ЦСКА 1948. Негови помощници ще са Милен Арабаджиев и Александър Апостолов, а четвърти арбитър е Мартин Великов. На ВАР ще оперират Валентин Железов и Станимир Илков, а съдийски наблюдател е Николай Петров.

По-късно вечерта от 21:15, Крумовград посреща Славия на базата в Коматево. Домакините дебютират с нов старши треньор след раздялата със Станислав Генчев, който след силното представяне на тима през изминалата кампания пое Левски. На негово място начело на Крумовград, който игра в първата шестица, застана Атанас Рибарски – бивш наставник на ЦСКА 1948. Отборът трябва да се справя с липсата на Алекс Колев, който се събра с Генчев в Левски.

Славия от своя страна ще залага отново на млади футболисти, като ще се опита да подобри представянето си спрямо миналия сезон, когато бе в битка за място на бараж за Европа, но не съумя да стигне до него. „Белите“ започват кампанията отново с добре познатия си старши треньор Златомир Загорчич.

От новия сезон Първа лига ще бъде с нов формат. Отборите остават 16, но с различен формат на плейофите - първа и втора четворка с мачове на разменено гостуване и долна осмица с един мач между отборите. По този начин петият в крайното класиране ще играе бараж за участие в евротурнирите, докато последните два тима изпадат директно, а други два ще играят бараж за оставане в елита. Есенният полусезон ще продължи до уикенда на 16 декември. Първенството ще бъде подновено на 14-17 февруари и ще завърши на 31 май.

Пълна програма за откриващия кръг на Първа лига:

Петък, 19 юли

18:45, Черно море – ЦСКА 1948

21:15, Крумовград – Славия

Събота, 20 юли

19:00, Локомотив Пд – Арда

21:15, Локомотив София – Левски

Неделя, 21 юли

19:00, Ботев Враца – Ботев Пд

21:15, Лудогорец – ЦСКА

Понеделник, 22 юли

19:00, Хебър – Спартак Варна

21:15, Септември – Берое.