Черно море игра смело, но загуби с 2:3 от Лудогорец в зрелищен мач от осмия кръг на Първа лига, състоял се на стадион "Тича" във Варна.

Кирил Десподов изведе шампионите напред още във втората минута от пряк свободен удар, но "моряците" отвърнаха секунди преди сигнала за края на първото полувреме. Точен беше Закария Беншаа.

Лудогорец демонстрира характер и в началото на второто полувреме си върна аванса в резултата чрез Тисера, а в средата на второто полувреме Бернард Текпетей доближи гостите на една ръка разстояние от успеха.

Активният Евгений Сердюк все пак върна интригата с гол от дузпа в 76-ата минута, но до края на мача Черно море не успя да стигне до точката. Статистиката в края на двубоя показа колко равностоен беше сблъсъкът - 15:15 удара  и 58% владеене на топката в тяхна полза.

Така родният хегемон излезе втори в таблицата с 16 точки, докато Черно море е трети с 15 пункта.


Срещата започна по най-добрия начин за гостите, които откриха резултата още във 2-рата минута. Матеус Клементе фаулира Десподов на опасна позиция пред наказателното поле и след последвалия свободен удар, родният национал и заби топката в горния десен ъгъл на вратаря Иван Дюлгеров. “Моряците” отговориха с с опасно положение пред вратата на съперника, като Мади Кета финтира Жан Карничник отляво в наказателното поле и стреля по диагонала, но топката премина покрай гредата.

В 13-ата минута Петар Босанчич центрира в наказателното поле, а на далечната греда Живко Атанасов надскочи Дени Групер и Георги Терзиев, за да нанесе опасен изстрел с глава, който обаче премина много малко над напречната греда. В 23-ата минута Виктор Попов направи чудесен индивидуален рейд през центъра на терена, стигна до дъгата пред наказателното поле на Лудогорец, подаде към Закария Беншаа, който нанесе силен и плътен удар по земята към далечния ъгъл, но топката се отби от дясната греда на Серджио Падт.

В 34-ата минута Мануел Шоу намери зад гърба на защитата на Черно море Матиас Тисера, който пое топката на дъгата пред наказателното поле и фронтално срещу Иван Дюлгеров, но стреля покрай лявата греда.В 45-ата минута Беншаа финтира Жан Карничник отляво пред наказателното поле стреля силно в близкия ъгъл, но в аут.В добавеното от рефера продължение на първата част Закария Беншаа успя да изравни. Евгений Сердюк отправи далечен удар, топката бе избита от Падт и тя стигна до Беншаа, който изпревари Карничник и довкара кълбото в опразнената врата за 1:1.

Само три минути след почивката Матиас Тисера даде нов аванс на „орлите“. Десподов центрира от ъглов удар в наказателното поле, а играч на домакините отигра с глава и изчисти топката, която попадна в Якуб Пиотровски, а той стреля, но се получи като подаване за Тисера, който се обърна и вкара кълбото в долния ляв ъгъл на вратата на Дюлгеров – 1:2.

В 50-ата минута Мазир Сула центрира от корнер в наказателното поле, а на първа греда Сердюк засече с глава, но топката премина покрай лявата греда на Падт. В 54-ата минута Сердюк изпълни пряк свободен вдясно пред наказателното поле, но ударът му беше в обсега на Падт, който игра на сигурно и изби над гредата в ъглов удар. Само минута след това Стефан Велев центрира отдясно, а Беншаа стреля с глава, но слабо и в ръцете на Падт.

В 66-ата минута Бърнард Текпетей се пребори за топката пред дъгата на наказателното поле, обърна се и със силен фронтален удар заби кълбото в долния ляв ъгъл на Дюлгеров за 1:3. 10 минути по-късно Евгений Сердюк намали от дузпа!

В 72-ата минута Текпетей изблъска Беншаа в наказателното поле, но съдията Иво Андреев не отсъди нищо. Той обаче беше извикан да разгледа ситуацията със системата ВАР, на което се видя, че ганаецът играе с ръка и бе отсъдена дузпа в полза на „моряците“ две минути по-късно. Сердюк застана зад топката и бе безкомпромисен, като прати Падт в обратния ъгъл – 2:3.

До края и двата отбора имаха своите атаки, но други попадения не паднаха.

 


Черно море - Лудогорец 2:3

0:1 Десподов - 2'
1:1 Беншаа - 45' + 2
1:2 Тисера - 48'
1:3 Текпетей - 67'
2:3 Сердюк - 76'-д.

Черно море: 25. Дюлгеров, 3. Атанасов, 15. Босанчич, 77. Велев, 6. Попов, 71. Панайотов, 7. Матеус, 88. Мимито, 20. Кета, 31. Беншаа, 9. Сердюк 

Лудогорец: 1. Падт, 21. Карничник 5. Терзиев, 32. Пластун, 14. Групер, 23. Шоу, 82. Йорданов, 73. Рик, 37. Текпетей, 11. Десподов, 10. Тисера