Онези, които са следили поне до известна степен Бундеслигата и мачовете на Байерн в последните 2-3 години, не би трябвало да са особено изненадани от играта на Мануел Нойер срещу Алжир. Вярно е, че германският вратар изпълняваше ролята и на "либеро", но това не  е кой знае каква новина – той винаги го е правил.

Понякога дори го критикуват за този му стил, защото се случва при "безстрашните си" излизания да подари някой-друг гол на съперниците (както се случи в мача Интер – Шалке през 2011). Друг път обаче Нойер обира лаврите, както бе и срещу Алжир.

Важното е, че Нойер придаде ново измерение на разбирането за вратарския пост и че излизанията му далеч отвъд пределите на наказателното поле представляват предимство за Байерн и Германия.

Вероятно мнозина са се запитали дали германците не са луди, че защитниците им остават толкова далеч от собствената врата. Истината е, че германците съвсем не са луди, защото имат Нойер.

Не си мислете, че срещу Алжир всичко е станало случайно, че става дума само за грешки на немската отбрана (макар че на моменти имаше и такива, най-вече защото го нямаше Матс Хумелс). Германските защитници просто знаят отлично какъв вратар имат зад гърба си.

На практика Нойер скъсява игрището или поне т. нар. "игрова зона" между двете защитни линии с около 10-15 метра. Така съотборниците му са свободни да наситят повече средата на терена.

Именно по тази причина на полуфинала в Шампионската лига между Байерн и Барселона през 2013 г. често изглеждаше, че баварците са с човек повече. Срещу Реал този сезон обаче това не се повтори, защото Анчелоти накара своите да пресират съперника по-близо до вратата му, като по този начин "заключи" Нойер в собствения му пеналт.

В двубоя Германия – Алжир градусът на "лудостта" на Нойер се повиши значително, защото халфовете на германците допуснаха твърде много грешки. Но ако отправим поглед към близкото бъдеще, не се изненадвайте, ако един ден видите как вратарят на Байерн се впуска в атака. Той е способен да го направи и всъщност вече има опит в това отношение. Това се нарича инстинкт или вродена класа.

 

PS. Извадка от "Туитър":

71% от повърхността на Земята е покрита от вода… Останалата площ се покрива от Мануел Нойер.

Лука Стакул, "Евроспорт"