Когато Луис ван Гал накара Тим Крул и неговите 193 сантиметра да станат от пейката, мнозина в Амстердам вероятно са се запитали дали треньорът на Холандия не е полудял.

Ван Гал обаче излезе прав: гигантът от Нюкасъл използва високия си ръст, за да спре дузпите на Умана и Руис. Така той прогони призрака на един провал, който щеше да е типично "холандски" и след който треньорът му нямаше да може да ходи спокойно по улиците в родината си.

Да вдигнат ръка онези, които са се съмнявали, че оранжевите ще се класират за полуфинала след драматичния обрат срещу Мексико… Никой. Никой дори не си и помисляше, че е възможно Коста Рика да подложи динена кора на Лалетата.

Но тази странна Холандия бе принудена да рискува живота си на четвъртфинала. Той бе спасен от лапите на Крул и от левия крак на Силесен, който в 116-ата мин. отби диагоналния изстрел на Уреня от удобна позиция. Без чудесните прояви на своите двама вратари Ван Гал щеше да се принуди да си събере куфарите и да се качи на първия самолет за Амстердам. Благодарение на тях той ще води Лалетата и в двубоя с Аржентина. Този полуфинал е нещо като граница между мечтите и реалността.

Докато Холандия страдаше срещу отбора, превърнал се в откритието на мондиала, Сабея теглеше чертата след успеха над Белгия, който струваше доста скъпо на неговата Аржентина.

Гаучосите не бяха се класирали за полуфинал от 24 години, но радостта от успеха бе помрачена от контузията на Анхел ди Мария. Световното почти сигурно приключи за крилото на Реал, а той, наред с Меси, беше един от двамата, на които Аржентина разчиташе да я дърпат напред.

Сряда, 9 юли, "Арена Сао Пауло". Този мач е спирка по пътя към срещата с историята. Аржентина не е ставала шампион от 1986 г. Отдавна Гаучосите загубиха мястото си сред големите фаворити за всеки турнир.

Холандците пък са специалисти по провалите. Три пъти Лалетата са стигали до финала, за да си тръгнат с празни ръце (1974, 1978, 2010).

Но тази Холандия, която днес ще спори с Аржентина за правото да излезе на "Маракана" в неделя, е много по-различна от предишните селекции на Лалетата. Днес оранжевите действат далеч по-прагматично, отколкото предполага традицията.

Досега всичко върви отлично за Ван Гал, който дори си позволи лукса да се заяде с журналистите, обвинявайки ги, че "никога не са вярвали в този отбор".

Мнозина обаче се мръщят, гледайки играта на Лалетата в Бразилия. Така на 5 юли по време на мача с Коста Рика Руд Гулит написа в "Туитър": "Ето го футбола, който искаха да гледат "естетите": много игра с топката и нито едно положение."

Носителят на "Златната топка" от 1987 и европейски първенец на следващата година, явно се беше изнервил. Не беше никак трудно да го разберем.

Холандия имаше най-силното нападение сред четирите полуфиналисти (12 гола), но мнозина биха искали тимът да се върне към класическата схема 4-3-3 с повече свобода за Депай на крилото или с Хунтелар в центъра на атаката между Ван Перси и Робен.

Що се касае до Аржентина, тимът на Сабея непрекъснато е на ръба на провала, но досега всеки път се намираше кой да спаси Гаучосите. Меси го стори срещу Иран, срещу Швейцария щафетата пое Ди Мария, а срещу Белгия дойде ред на Игуаин.

Един гол и край – защитата, в центъра на която блести Гарай и вратарят Ромеро не оставиха никакви шансове на Червените дяволи.

Твърде малко тики-така, много опити за изостряне и пасове от дълбочина с надеждата някой от феномените в атака да реши всичко – това е Аржентина на мондиала в Бразилия. Без Ди Мария обаче на Гаучосите ще им бъде по-трудно, а Агуеро, макар и възстановен, едва ли е в оптимално състояние.

"Маракана" е само на крачка, мечтата на всички аржентинци може да се сбъдне до няколко дни. Аржентина обаче се изправя срещу най-сериозния си съперник до момента. Ще се справи ли Меси без най-острия си съотборник?

Джовани Капуано, "Панорама"