Световната титла носи не само слава и престиж, но и огромен финансов бонус. Шампионът, който ще бъде излъчен във финала между Аржентина и Германия, ще получи 35 милиона долара от наградния фонд на ФИФА.

Загубилият ще се утеши с 25 милиона долара, съобщиха от ФИФА. Има сериозен финансов стимул и в мача за третото място, като победителят от мача Бразилия - Холандия тази вечер ще прибере чек за 22 милиона долара, а четвъртият в света ще остане с 20 милиона долара.

Общо ФИФА ще разпредели 358 милиона долара между 32-та отбори-финалисти за участието им на Мондиал 2014, съобщава БТА.

Безпрезедентни мерки за сигурност пък предприемат властите в Бразилия с цел обезпечаване на реда по време на финала на световното първенство.

Повече от 25 000 военни и полицаи са мобилизирани за мача, съобщи Жозе Мариано Белтране от полицията в Рио де Жанейро.

"Това ще бъде най-голямата операция по сигурността в града и страната, която някога е виждана. Трябва да гарантираме, че този мач ще премине без инциденти, както всички останали мачове от световното първенство", каза Белтране.

Той уточни, че голяма част от силите ще бъдат разпределени в южната зона на Рио, където са известните плажове Копакабана и Ипанема и където се очаква да се събират феновете преди мача. В подстъпите към "Маракана" няма да бъдат допускани хора без билети за мача.