Американецът Тим Хауърд стана поредният страж, изнесъл звезден мач на световното в Бразилия. Малко по-рано швейцарецът Диего Беналио бе напът да отчае Аржентина. Вратарите определено са сред главните герои на световното до момента. Сайтът на сп. "Панорама" изброи десетте най-добре проявили се играчи на този пост до момента.

1. Гийермо Очоа (Мексико)

Стражът на Ацтеките е на 28 години и играе в Аячо. Със сигурност мексиканецът бе един от най-добрите вратари на шампионата. Той направи чудеса срещу Бразилия, малко не му стигна да спре и нападението на Холандия на 1/8 финала, но в крайна сметка Сомбреротата отпаднаха след драматичен обрат в края.

2. Кейлър Навас (Коста Рика)

27-годишният страж на Леванте е една от причините централноамериканците да хвърлят бомба на световното. Представянето му обаче едва ли е толкова изненадващо, като се има предвид, че Навас направи отлично представяне в Примера през клубния сезон.

Именно вратарят на Коста Рика беше героят при победата на своите над Уругвай, не трепна в драмата с Гърция, а междувременно спря Балотели, Пирло и Руни.

3. Клаудио Браво (Чили)

31-годишният страж вече смени клубната си принадлежност, преминавайки от Реал Сосиедад в Барса. Браво бе великолепен срещу Испания, когато се оказа непреодолимо препятствие за Касорла, Иниеста и Шаби Алонсо.

Не бе по-слабо и представянето му срещу домакина Бразилия на осминафинала, когато на моменти го аплодираха дори феновете на домакините. Селесао надви Браво едва при дузпите, макар че той хвана удара на Хълк от бялата точка.

4. Мануел Нойер (Германия)

28-годишният вратар на Байерн се прояви като модерен либеро в неочаквано тежкия осминафинал срещу Алжир (мач, в който блестящ бе и колегата му Райс М'Боли). С такъв играч зад гърбовете си германските защитници могат да спят спокойно. Богатият арсенал от умения  на Нойер далеч не се изчерпва със спасяванията му в рамките на вратата.

5. Давид Оспина (Колумбия)

25-годишният колумбиец играе във френския Ница. В групата той се представи достойно, а в осминафинала срещу Уругвай направи няколко изпълнения в стил "Човека паяк". Предстои му още по-голямо предизвикателство – мач с Бразилия.

6. Александър Домингес (Еквадор)

Еквадор отпадна рано от борбата, но вината в никакъв случай не беше на 27-годишния страж на ЛДУ (Кито). В двубоите с Швейцария и Франция Домингес се представи отлично, без да допусне нито една неточност.

7. Винсент Енеяма (Нигерия)

31-годишният вратар на Лил бе непробиваем срещу Иран, спаси невъзможни положения срещу Аржентина и накара Петлите да се изпотят сериозно, преди да го пробият на два пъти в края. Единственото петно в представянето му беше увисването му, което позволи на Погба да разпечата мрежата му.

8. Тибо Куртоа (Белгия)

22-годишният вратар изуми света с представянето си в Атлетико. Що се касае до играта му на световното, той не е направил кой знае какво (поне в сравнение с колегите си), но присъствието му във всеки мач повишава шансовете за успех на Червените дяволи.

9. Яспер Силесен (Холандия)

Стражът на Аякс е на 25 години. За голямо съжаление на съперниците на Лалетата, той далеч не е слабото звено в тима на Ван Гал, както те може би се надяваха. Силесен направи най-силно впечатление особено в двубоите срещу Испания и Чили.

10. Уго Льорис (Франция)

На вратаря на Тотнъм му беше сравнително лесно в групите, но срещу Нигерия му се наложи да спасява Петлите срещу Еменике и Одемвинги. Може да не е сред най-големите звезди на мондиала, но със сигурност е изключително надежден страж.

Дарио Пелицари, "Панорама"