Евертън - Ливърпул, мач от 17-ия кръг на английската Висша лига, стадион "Гудисън парк", съдия Майк Дийн, 22:00 часа българско време, на живо в Gol.bg

Гледайте мача на живо ТУК!

Групата на Евертън

Вратари: Стекеленбург, Роблес
Защитници: Коулман, Фунес Мори, Уилиямс, Бейнс, Овиедо, Холгейт
Халфове: Бари, Гей, Клевърли, Ленън, Баркли, Маккарти, Калвърт-Люин
Нападатели: Лукаку, Деулофеу, Валенсия, Миралас

Контузени: Боласие, Бешич, Пенингтън
Наказани: Джагиелка

Групата на Ливърпул

Вратари: Миньоле, Кариус
Защитници: Клайн, Матип, Клаван, Ловрен, Милнър, Морено, Александър-Арнолд
Халфове: Хендерсън, Вайналдум, Лалана, Джан, Мане, Лукас Лейва, Стюърт
Нападатели: Фирмино, Стъридж, Ориги, Уудбърн

Контузени: Коутиньо, Груич, Ингс
Наказани: няма

Прогнозата на Gol.bg:

С мърсисайдското дерби завършва вълнуващия 17-ия кръг от Висшата лига. Позакъсалият в последно време Евертън (9-о място) приема на своя "Гудисън парк" градския съперник Ливърпул (3-о място), който до преди време бе лидер в класирането.

За този сблъсък се знае, че в каквато и форма да са двата отбора, на терена винаги е напечено. Това е най-ожесточеният мач с най-много червени картони в историята на лигата - 21, като 11 от тях са на "Гудисън парк".

Евертън повъзвърна самочувствието си с впечатляващ обрат над Асенал с 2:1 в миналия кръг, след като преди това бе наредил пет поредни двубоя без успех. Тимът на Куман показа, че колкото и да е назад в класирането, е способен да да пребори някой от кандидатите за титла.

След две последователни издънки Ливърпул също се върна на победния път с 3:0 като гост на Мидълзбро. "Мърисайдци" ще гонят нови три точки, за да си върнат второто място в класирането, докато "карамелите" имат нужда от успеха, за да се доближат до топ 6.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="bg"><p lang="en" dir="ltr"> Our Number 2⃣0⃣ can&#39;t wait for <a href="https://twitter.com/hashtag/EVELIV?src=hash">#EVELIV</a>! <a href="https://t.co/eworKIfp04">pic.twitter.com/eworKIfp04</a></p>&mdash; Liverpool FC (@LFC) <a href="https://twitter.com/LFC/status/810787564546301952">19 декември 2016 г.</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

В лагера на Евертън големият отсъстващ ще бъде капитанът на отбора Фил Джагиелка. Централният бранител бе изгонен с втори жълт картон в последните минути на мача с Арсенал и е наказан за мърсисайдското дерби. Заради контузии аут са Боласие, Бешич и Пенингтън.

При Ливърпул положението също не е розово, тъй като ще липсва контузеният Фелипе Коутиньо. Юрген Клоп призна в навечерието на мача, че Емре Джан, Жоел Матип и Даниел Стърдиж са възстановени от травми, но по всяка вероятност в титулярния състав ще започнат първите двама.

Ливърпул няма победа на "Гудисън парк" вече пет години, след като за последно триумфира 2:0 през есента на 2011. Оттогава четири поредни дербита завършиха с ремита. Иначе в последния сблъсък от миналия сезон, игран на "Анфийд", "мърсисайдци" унижиха градския си съперник с 4:0.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="bg"><p lang="en" dir="ltr"> | Ashley is set for his first Merseyside derby...<a href="https://t.co/PQFYIDZOgj">https://t.co/PQFYIDZOgj</a><a href="https://twitter.com/hashtag/EFCmatchday?src=hash">#EFCmatchday</a> <a href="https://t.co/vQfYoOeLRh">pic.twitter.com/vQfYoOeLRh</a></p>&mdash; Everton (@Everton) <a href="https://twitter.com/Everton/status/810808967286980609">19 декември 2016 г.</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

С него Ливърпул нареди серия от 11 дербита без загуба (4 победи, 7 равни), нещо което отборът постига между 1979 и 1984 г. Иначе генерално Ливърпул има сериозно предимство в историята на дербито - 74 победи за "мърсисайдци", 63 равенства и 57 загуби.

При всички положения Евертън ще се бори със зъби и нокти в дербито, независимо от по-доброто положение на "червените". Тимът на Роналд Куман е отборът, който е спечелил най-много точки 11, след като е губел в резултата.

Освен това вкарва гол след 85-ата минута в четири от последните си пет мача. Евертън все още е непобеден на "Гудисън" през този сезон. Край река Мърсисайд отново ще има голяма битка, с много заряд, а може би и с голове в двете врати.

Резултат: 2:2