След загубата на Германия от Франция снощи се появиха мнения, че Бундестимът е заложил на резервни състезатели и това е причината за поражението от "петлите". Ако обаче сравним списъка с футболисти на Йоахим Льов, които снощи се появиха на "Везер Щадион", ще видим, че той бе почти същият с този, който смаза Холандия в края на миналата година.

И в двата мача участие взеха Бадщубер, Боатенг, Хьоведес, Хумелс, Аого, Кедира, Бендер, Кроос, Йозил, Мюлер, Клозе и Ройс. Срещу Холандия като резерви се появиха Ролфес и Гьотце, които не оказаха влияние върху развитието на двубоя тогава. Също както останалия извън състава на Германия снощи Подолски, който игра 65 минути срещу "лалетата", без да се отличи с нещо особено.

Единствената сериозна разлика във формацията на Германия "тогава" и "сега" остават Мануел Нойер и Пер Мертезакер. Вторият е контузен, а и е доста колеблив в изявите си, откакто премина в Арсенал през лятото. Що се отнася до Нойер, снощи той бе заменен достойно от Тим Вийзе, който нямаше вина за двата гола във вратата си.

И в двата мача Швайнщайгер бе контузен, а Филип Лам получаваше почивка. Срещу Холандия най-активните футболисти за Германия бяха Йозил, Мюлер, Кроос и Клозе. Четиримата играха и срещу Франция снощи, с тази разлика, че Мюлер не започна като титуляр, а влезе малко преди почивката.

Ясно е, че приятелските мачове нямат за цел постигане на добър резултат на всяка цена, а обиграване на състава. Но когато играеш у дома срещу един от най-големите си съперници през годините, думата "приятелски" няма място в мача. Цели 25 години Бундестимът няма победа срещу Франция - един от малкото топ-отбори в Европа с положителен баланс срещу трикратния европейски и световен първенец.

Напрежение между двете нации от миналия век в чисто политически план внася един допълнителен заряд и в наши дни на футболния терен - там, където се водят "войните в мирно време". За всеки германец "трикольорите" винаги ще бъдат един особен дразнител дори на водна топка.

Снощи обаче Германия не предложи агресия, достатъчно висока скорост, постоянство и желание. За сметка на това имаше прекалено много грешки в изнасянето на топката, в подаванията, в завършващия удар. На моменти играта на домакините бе безидейна, вяла, скучна. И затова в края на срещата се чуха освирквания от трибуните. А любителите на футбола в Бремен милеят за своя национален отбор, това го знам от собствен опит.

Основният проблем за Германия снощи не беше резултатът, а липсата на достатъчно дисциплина и баланс между отделните звена. А що се отнася до Франция, този отбор отново показа, че може да играе силно срещу силните. И едва ли на трети пореден голям форум бившият световен шампион ще си тръгне безславно, така че момчетата на Лоран Блан ще бъдат един от фаворитите за титлата на Евро 2012.

Победа дори в контрола срещу един от най-големите ти съперници в историята (на негов терен) дава огромно самочувствие и спокойствие. В същото време точно самочувствието на Германия снощи беше здраво разклатено, а дали спокойствието в отбора ще бъде нарушено за решителните битки на европейското първенство, предстои да разберем.

Друми Георгиев, Gol.bg