Ерата на Лионел Меси и Кристиано Роналдо официално приключи. За първи път от 2003 година насам нито един от двамата не попадна сред номинираните за "Златната топка".

В последните 16 години двамата спечелиха общо 13 пъти приза в съревнование, което може би никога повече няма да наблюдаваме.

Това, което двамата постигнаха, едва ли някога ще бъде подобрено. Меси и Роналдо демонстрираха какво може да се постигне с талант и труд и издигнаха спорта на друго ниво.

Но всяка ера има своя задължителен край. В случая на Меси обаче като че ли той идва преждевременно. За разлика от Роналдо, аржентинецът продължава да върши магиите си на терена и да бъде вдъхновение за страната си.

Да, вече е на 37 г. и дори за Лео това означава, че играта му ще се развива на по-бавно темпо, но изглежда немислимо лидерът, който изведе Аржентина до триумфа на Компа Америка преди няколко месеца, да не намери място сред 30-те номинирани за "Златната топка" имена.

За това има едно-единствено обяснение - Меси е наказан за това, че премина в Интер Маями. На американското първенство се гледа като на второразредна лига в сравнение с топ европейските шампионати, заради което и организаторите от "Франс Футбол" изключват Меси от класацията.

През миналата година Роналдо изпита това, което сполетява Меси. Бившата звезда на Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Ювентус не бе включен сред 30-те номинирани за "Златната топка" за първи път от 19 години. Причината - преминаването му в Ал-Насър, пише Sportcafe.

Разликата е, че в случая с Роналдо този ход бе оправдан. Да не забравяме, че португалецът е с две години по-възрастен от Лео и за него нямаше друга опция от това да поеме към по-слабо първенство след кошмарното му представяне на Мондиал 2022.

Какво значение има, че оттогава има 62 гола в 68 мача по арабските терени? Да, Роналдо е играч от световна класа, един от най-великите в историята, но вече е далеч от най-добрите в момента.

39-годишният португалец вече е на етап от кариерата си, в който вреди на името си с ината си да не се откаже. Междувременно Меси все още е далеч от тази фаза. Аржентинецът продължава да бъде маестрото както на клубно, така и на национално ниво, и играта му не спира да бъде наслада за окото.

Докато в някои ситуации е наистина жалко да гледаш до какво ниво се е докарал Кристиано.

Лео често е критикуван, че по-често се разхожда по терена, но футболният му мозък не почива. Меси намери нов начин да бъде полезен и да пести енергия в същото време, за да се задържа максимално дълго на терена.

За разлика от Роналдо, той продължава да бъде от помощ и да бъде истински лидер. Докато много биха се съгласили, че Кристиано все повече тежи на Португалия.

Аржентина продължава да бъде градена около Меси, както призна и селекционерът Лионел Скалони, докато на Роналдо просто не може да му бъде отказано титулярното място. И самият той не вижда, че повече пречи, отколкото да помага.

Роналдо едва ли ще запомни с нещо добро Евро 2024, докато Меси попадна в Отбора на турнира на Копа Америка. Според Who Scored аржнетинецът е създал най-много чисти положения за гол (7) сред всички играчи на турнира и е на второ място по ключови пасове (14).

Ако на "Франс Футбол" им трябваше статистика за продължаващото изключително качество в играта на Лео, ето го.

Кого можеше да замени Меси?

Дори и да беше включен сред 30-те номинирани, Меси нямаше шанс да спечели наградата за девети път. Преди него има много по-сериозни кандидати като Винисиус Жуниор, Родри и Джуд Белингам.

Дори имена като Матс Хумелс, Артьом Довбик и Оли Уоткинс също заслужават да бъдат там заради прекрасното си представяне за клубните си отбори в последната година.

Най-голяма изненада за някои предизвика присъствието на Витиня сред номинираните. Само тези, които не са наблюдавали мачовете на ПСЖ след напускането на Меси обаче, може би не са забелязали, че португалецът наследи Лео в организирането на атаките и почти всяко разиграване на топката минава през него.

Едва ли обаче самият Меси ще бъде кой знае колко натъжен от отсъствието си в тази класация. Самият той винаги е казвал, че за него важни са отборните трофеи, а след като стана световен шампион с Аржентина, едва ли го интересува дали ще вземе девета "Златна топка", или не.

Друг е въпросът дали заслужаваше да бъде номиниран. Просто ето така, за да се покаже, че футбол има и извън Европа.

Снимка: БГНЕС