В първата половина на месец март Карабах бе на няколко секунди от най-голямата сензация в евротурнирите през миналия сезон. На 1/8-финалите в Лига Европа шампионът на Азербайджан трябваше да се изправи срещу непобедимия към този момент Леверкузен и никой не даваше абсолютно никакви шансове на отбора, който представлява Агдам, но от 23 юли 1993-та насам по обясними причини играе домакинските си мачове далеч от т.нар. призрачен град, който е почти изцяло разрушен и необитаем.

Леверкузен все пак отстрани Карабах с общ резултат 5:4, но с огромна доза шанс стигна до крайния успех, след като вкара цели 3 попадения в дуела в добавеното време. Фортуна определено не бе на страната на азербайджанския шампион, който имаше чудесен шанс да се превърне в първия отбор през кампанията, който побеждава аспирините – и в двете срещи отборът водеше с 2:0.

В тези сблъсъци с момчетата на Шаби Алонсо се роди легендата на 27-годишния нападател Жуниньо, който собственоръчно бе на път да отстрани германците. В първия двубой (2:2) бразилецът вкара гол и даде асистенция, а в реванша на „БайАрена“ (2:3) също се разписа.

Логично Жуниньо попадна в светлината на прожекторите след двата мача с Леверкузен и според местната преса към Карабах са изпратени повече от 20 оферти за звездата през това лято (б.р. – някои от тях доближаващи 10 млн. евро). Голяма част от тях бяха от Азия, но и редица европейски клубове искаха да се сдобият с головия звяр от Страната на кафето.

Турският гранд Бешикташ дълго време се опитваше да го измъкне, но Карабах каза твърдо „не“. Преди няколко седмици пък имаше сериозна възможност Жуниньо да стане съотборник на Кирил Десподов в ПАОК, ала шампионът на Азербайджан отново не се съгласи да продаде хищника в предни позиции, който за малко повече от 1 година се превърна в любимец на феновете.

Олавио Виера дос Сантос е роден на 21 ноември 1996-а в Питанги, като първите му стъпки във футбола са в Атлетико Паранаензе. Той обаче така и не съумява да влезе в първия отбор и години наред е преотстъпван в редица отбори, сред които Бразил де Пелотас, Гремио Новоризонтино, Вила Нова, Фигейрензе, Портимонензе и Ещорил.

Именно в последния клуб той впечатлява във втора португалска дивизия и на 19 октомври 2020-а Жуниньо е трансфериран в Шавеш, където подписва за 4 години. За три сезона нападателят се отличава с 13 гола в 79 мача във всички турнири, но влиза завинаги в историята на скромния тим на 27 август 2022-ра.

Тогава той се разписва при успеха с 2:0 срещу Спортинг Лисабон на „Жозе Алваладе“ и така Шавеш за първи път побеждава някой от „великите“ на португалския футбол като гост. До този момент Жуниньо беше преминал през доста трудни моменти, включително сериозни контузии, но след това той не погледна назад и кариерата му се разви по чудесен начин.

На 24 юни миналата година Карабах привлече нападателя срещу 450 000 евро, а позицията му тотално се измени. Преди това бразилецът играеше предимно като дясно крило в предишните си клубове, но в шампиона на Азербайджан беше поставен като централен нападател, което се оказа отличен ход на легендарния треньор Гурбан Гурбанов. Още в първата си кампания Жуниньо стана голмайстор на първенството с 20 попадения (б.р. – записа и 8 асистенции), а освен това бе избран и за Най-добър играч на сезона в шампионата.

Нападателят от Страната на кафето обаче избухна и на континенталната сцена, където бе с ключов принос за класирането на 1/8-финалите в Лига Европа, което се случи за първи път на тима. В течение на кампанията Жуниньо се превърна в играча, вкарал най-много голове за азербайджански клуб в Европа в рамките на един сезон – 6.

Той обаче въобще не намалява оборотите и продължава да къса мрежи и през тази кампания, след като за пореден път бе най-важният футболист на тима в предишния кръг на Шампионска лига. Тогава Карабах с лекота се справи с Линкълн Ред Импс с общ резултат 7:0, а 27-годишният голов звяр се отчете с 4 попадения и 1 асистенция в двата сблъсъка.

При успеха с 5:0 в домакинството на гибралтарците бразилецът наниза хеттрик и се превърна в първия футболист, защитавал цветовете на азербайджански клуб, който бележи 3 гола в рамките на един европейски мач. И именно за Жуниньо ще трябва да внимава най-много Лудогорец, ако иска отново да осъществи мечтата си и да стигне до същинската част на турнира на богатите.

Любомир Изов, "Тема Спорт"