Юрген Клоп, накуцвайки, се отдалечи от Коп. Главата на мениджъра сигурно също го болеше. Не само от адреналина и емоцията от победния гол на Диого Жота за крайния успех с 4:3 над Тотнъм.

Тази победа оставя наставника на Ливърпул както с въпроси, така и с отговори. Е, един по-специално – как най-добре да подреди атакуващия си арсенал, след като има петима суперкачествени нападатели, които са здрави и готови да блестят? Това е въпрос за 250 млн. паунда.

Не е онзи вид главоболие, разбира се. Но Клоп трябва да го разреши, докато този различен облик на Ливърпул се насочва към нова ера. В неделя Луис Диас, който струваше около 50 млн., отбеляза първия си старт от повече от 6 месеца с гол. Попадението пък бе създадено от Коуди Гакпо (44 млн.), който след бавен старт в Мърсисайд намери твърда почва под краката си и има 2 гола и 2 асистенции в последните си 4 мача. Мохамед Салах, който миналата година подписа най-голямата сделка в историята на клуба, реализира третото попадение и вече е с 5 в най-скорошните 5 двубоя.

Голът на Жота (41 млн.) дълбоко в добавеното време беше неговият пети в последните му 4 участия във Висшата лига. Той има и асистенция в този период. О, да, за малко да забравим и Дарвин Нунес (85 млн.). Колебливите му изяви в началото на кампанията изглеждат като далечен спомен и уругваецът направи няколко силни изяви.

Роберто Фирмино ще напусне това лято, но и без него Ливърпул изгради страхотен набор от атакуващи опции за бъдеще. Поне един от тях беше извън отбора от началото на годината заради проблеми с формата или контузии. Сега обаче Клоп има великолепна петорка на свое разположение. Просто трябва да намери формулата, за да направи всички тях щастливи.

Европейският футбол би улеснил разбъркването на пакета, но все пак – системата на германеца означава, че двама от тях със сигурност няма да започват от първата минута. Но кои? Диас прави страхотно впечатление след пристигането си от Порто през миналия януари. Той показа ослепителни напомняния за таланта си срещу Тотнъм в неделя.

Салах си остава най-силното атакуващо оръжие на отбора и неговите голове през сезона – 28, го доказват. Никой също не може да се мери и с 11-те му асистенции. След проблеми с контузии Жота доказа още веднъж стойността си със своята интелигентност и умение да отбелязва важни попадения. Гакпо изглежда се утвърди като първи избор в центъра на атаката на Ливърпул, като дрибълът и пасовете на нидерландеца хващат окото все повече.

И тук идва 23-годишният Нунес. Беше труден първи сезон, но въпреки това уругваецът натрупа 15 гола и 4 асистенции. Нападателят е популярен сред феновете, но беше титуляр само в 1 от последните 7 мача на мърсисайдци. Със сигурност Ливърпул не плати рекордна сума, за да го държи на пейката. Играта и езиковите му умения ще се развият, но засега сякаш Дарвин трябва да се задоволи с ограничени възможности.

Първият велик отбор на Клоп на „Анфилд“ беше изграден върху постоянния блясък на атакуващ тризъбец, включващ Салах, Фирмино и Мане. С повече оръжия идват и повече възможности. Ще бъде очарователно да видим как ще се развие тази нападателна единица. И как Клоп ще се справи с това главоболие.

Адам МАТЮС, Daily Mail, превод "Тема:Спорт"