Крис Уийлър, „Дейли Мейл“

Eрик Тен Хаг държи Купата на Столетието на Банкок заедно с Бруно Фернандеш, а около тях звучи тържествена музика и се посипват конфети. 

Над него е гигантският екран на националния стадион „Раджамангала“, на който пише: Манчестър Юнайтед 4:0 Ливърпул. Първият мач на Тен Хаг начело на Юнайтед му носи и първи трофей. Без съмнение великолепен старт. 

Изражението върху лицето на наставника обаче, разказва нещо съвсем различно, защото той знае, че събитията от тази вечер в Тайланд са много далеч от суровата действителност във Висшата лига. Когато Юнайтед срещне Ливърпул в първенството следващия месец, обстоятелствата ще бъдат напълно различни. 

Юрген Клоп каза преди мача, че между тези отбори няма как да има приятелски срещи. Оказа се обаче, че има и именно това бе една такава. Клоп използва различни отбори, като смени всичките си полеви играчи след половин час игра, както и след 60-ата минута. Тен Хаг пък направи 10 смени на почивката, така че не трябва да отдаваме голямо значение на резултата. 

И все пак 4:0 срещу Ливърпул през последните години е нещо, което не трябва да се подминава с лека ръка и Тен Хаг със сигурност щеше да отговаря на редица неудобни въпроси, ако резултатът бе противоположен. Когато той стисна ръката на помощника си Стив Макларън след последния сигнал и двамата изглеждаха така, сякаш и те са много изненадани от убедителния триумф. 

Тен Хаг със сигурност  не е човек, който лесно изпада в еуфория. „Ние няма надценим този резултат. Видях много грешки, които трябва да изчистим, но разбира се сме доволни“ заяви той след мача. 

Нидерландецът без съмнение ще бъде доволен, че четирима различни играчи вкараха в отсъствието на Кристиано Роналдо. Санчо, Фред и Марсиал вкараха през първото полувреме, а Пелистри през второто. И ако той може да осигури още подобни майсторски прехвърлящи удари от Фред, значи наистина е специален треньор. 

Изглежда, че играчите му приемат много добре неговата философия, което е прекрасно. Марсиал  никога не е бил известен с особената си работна етика, но начинът, по който открадна топката от Рийс Уилямс, след което отбеляза, не трябва да бъде подминаван и е резултат от изискванията за преса от Тен Хаг. Ерик Баи използва шанса си през второто полувреме, за да покаже добрите си качества, макар че е малко вероятно да остане. 

За Ливърпул резултатът не е от голямо значение и Клоп бързо ще го забрави, макар че развръзката няма да му е била приятна. „Двубоят дойде твърде рано. Юнайтед тренира от седмица по-рано с целия си състав и това се видя. Това обаче е резултатът и ние трябва да го приемем“ заяви германецът. 

Разбира се, нещата можеха и да са различни, ако Луис Диас, Фабио Карвальо и Мо Салах не бяха ударили гредите. Повече притеснения вероятно носи слабия дебют на Дарвин Нунес, който успя от чиста позиция да прати топката над празната врата. Това бе със сигурност нещо неприятно, но за Тен Хаг проблемът ще бъде да направи така, че всички да останат здраво стъпили на земята.