През август, когато Реал удари два пъти Барселона в Суперкупата на Испания, дори Жерар Пике за пръв път бе на мнение, че кралете са по-добри. Но само 5 месеца по-късно каталунците имат 16 точки преднина на върха в Примера пред основния си конкурент, оставяйки всички да се чудят къде сбърка Белия балет. Седмици наред в офисите на „Бернабеу“ се търси обяснение, но никой не дава нито една причина да се стигне дотук.

Всъщност Зинедин Зидан е тръгнал по стъпките на Жозе Мауриньо в най-лошата му кампания начело на Реал. Преди 5 години, както и сега, кралете започнаха защитата на титлата си като фаворити. След 18 кръга тимът на Специалния бе събрал 36 точки след първите 18 кръга – 16 по-малко от Барселона.

Разликата между каталунците и Белия балет и сега е 16 пункта, но по-лошото за французина е, че неговият актив е по-малък от този на португалеца– 32 точки. Сезон 2012/13 завърши с напускане на Жозе Мауриньо, и докато все още е рано да говорим за подобно развитие със Зидан, то спокойно можем да откроим 5-те основни причини, които доведоха до слабото представяне на кралете от август насам.

ЗАГУБА НА СОЛИДАРНОСТ

Играчите, или поне част от тях, престанаха да мислят за групата. След като почти всички ключови фигури подновиха договорите си, екипът отиде на заден план, а във Виго имаше жестове и нервни погледи един към друг. Особено красноречив в ръкомаханията бе Кристиано Роналдо, но подобни сценки не са здравословни за който и да било тим. Клубът настоява за възстановяване на отборния дух, който ще се окаже изключително необходим, за да може да бъде преодолян ПСЖ в осминафиналите на ШЛ след около месец. Без екипна работа няма колективни успехи, а още по-малко индивидуални такива.

ЛИПСА НА НЮХ ПРЕД ГОЛА

След 17 мача миналия сезон Реал имаше 40 точки в актива си, отбелязаните голове бяха 47, а допуснатите 18. През тази кампания кралете за записали едва 32 пункта, реализирали са скромните 32 попадения и 16 пъти са извадили топката от мрежата си. В испанската и европейската Суперкупа Реал се нуждаеше от половин положение, за да се разпише. Това ясно си пролича при спечелените трофеи, съответно срещу Барселона и Манчестър Юнайтед. Но сега головият нюх напълно изчезна.

ФИЗИЧЕСКИ СПАД

Удивително е, че физическото представяне не само не е каквото се очаква, а дори не се доближава до него. Има играчи, които са далеч от най-добрата си форма. Причините са няколко – част от тях претърпяха контузии и не са максимално подготвени, но има и други, които мислят за Световната купа следващото лято и се пазят. Необходим е незабавен отговор в началото на 2018 г., но поне засега няма признаци в тази посока.

ЛОШО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА МИНУТИТЕ

Много играчи като Марко Асенсио и Лукас Васкес бяха използвани в испанската Суперкупа срещу Барселона, особено във втората среща на „Бернабеу“, където започнаха като титуляри. В течение на сезона те изчезнаха и не взеха участие в коледното Ел Класико, което бе загубено с 0:3. Подобна е ситуацията и с друг решаващ фактор, но в средата на терена – Ковачич.

ЛИПСА НА АМБИЦИЯ

Екипът, изглежда, няма вярата и доверието в Зидан както преди. Някои смятат, че имат гарантирано титулярно място в ключовите срещи и не се влагат достатъчно. Заглавията в медиите и успехите в последно време ги объркват и те се имат за недосегаеми, без да бъдат такива. Освен това Кейлор Навас се справя чудесно в последните няколко седмици, но е вярно, че постоянните слухове за привличането на Кепа от Атлетик Билбао развалят страхотното отношение на костариканеца с отбора.

Хосе Феликс Диас Marca.com, превод: "Тема Спорт"