Всички отново гледат към българина Григор Димитров с гордост, тъй като „прослави страната ни“. Оставям настрана факта, че се сещаме за тези хора, когато имат успехи и си приписваме заслуги и ги плюем с охота, когато нямат.

По-големият проблем са коментарите, че видиш ли ако спортът беше финансиран държавно повече, щеше да има такива и такива успехи и щяхме да имаме минимум 5 гришовци в топ 10 на тениса.

Пълни глупости, разбира се.

Григор Димитров е роден след падането на режима, който финансираше на ангро спорта. Григор Димитров никога не се е докосвал до този режим и по никакъв начин не е продукт на него (за щастие).

Григор Димитров не дължи нищо от успехите си нито на българската държава, нито дори на българския народ, тъй като през по-голямата част от живота си не е живял у нас. Григор Димитров е пример не че българите сме велика нация, а че работата и волята са 99% от успеха. Другият 1% е талантът.

Въпреки че е едва на 25 години, Григор Димитров е направил повече за популяризирането на тениса у нас, отколкото което и да е правителство, министър, спортен деятел. И то не защото е някакъв невероятен гений на корта, а защото просто си е вършил работата през годините както трябва.

Може да замените името Григор Димитров в по-горния абзац с това на всички успели по някакъв начин българи в чужбина. А такива има. И са такива въпреки това, че са от България. Нека патреотите да си го отбележат някъде.

Димитър Вучев, bloombergtv.bg, специално за Gol.bg