Юни без съмнение е месецът на Леганес. Тогава е създаден, влиза в Сегунда за първи път под ръководството на Луис Анхел Дуке, а 21 години по-късно (през 2014-а) отново през юни при Асиер Гаритано постижението е повторено. През 2016-а на "Андува" идва ред на нещо много по-голямо. Сякаш нямаше място за разочарование. 

На 4 юни Леганес изпълни 88-годишната си мечта. Победи с 1:0 Мирандес като гост и се превърна в отбор от Примера дивисион. Влезе за първи път в историята си в елита на испанския футбол, а след изпадането на Хетафе и Райо Валекано ще е третият мадридски клуб в елита (другите два са Реал и Атлетико). Бъдещето е обещаващо, тъй като дълговете са нула, популярността не спира да расте, а приходите от телевизионни права ще бъдат минимум 30 милиона евро. 

Президент на клуба е Мария Виктория Павон, която едва намираше думи след триумфа: "Не зная какво да кажа. Еуфорията е огромна. Леганес е моят град. Имаме нужда да го асимилираме. Радостта е най-вече за моите близки. Това е сън. Промоцията бе немислима, направихме голям скок. Играчите го заслужават. Винаги се страхувах, че нещо ще се случи и ще останем извън борда. Последните 20 минути на мача с Мирандес бяха ужасяващи, защото техният отменен гол ни спря дишането за момент. Все още треперя! За 88 години история този клуб не е виждал нещо толкова голямо.

Страхувах се, че толкова много надежди ще завършат с разочарование. Да, Леганес направи същото като Лестър. Ние сме като тях, способни сме да разрушим логиката. Имаме малка инфраструктура, но всички даваме сърцата си - от ръководството до последния играч", завърши Павон, която е третата жена начело на клуб в Примера след Амая Горостиса (Ейбар) и Лей Хун (Валенсия).

Леганес, сдобил се вече с прозвището Супер Лега, бе над всички в Сегунда, въпреки че остана на точка зад Алавес в крайното класиране. Тимът на Асиер Гаритано влезе в елита през парадния вход с добър футбол и вяра в проекта. От 23-ия кръг се настани в зоната за директна промоция и в оставащите двубои никой не успя да го свали оттам. Ключова е ролята на Асиер Гаритано.

Специалистът от Бергара дойде преди три кампании, когато Леганес все още бе в третия ешелон, но със здрава работа успя да го изкачи до Примера. Направи го за кратко време, с работа, нормалност и много стратегия. Визитката му не е бляскава, преди това е водил Аликанте, Кастейон, Ориуела и Алкояно. В Леганес пък завари само петима играчи, но изгради отбор с главни букви, който се подобряваше всеки ден. Огромен е и приносът на атакуващото трио, съставено от аржентинеца Шимановски, Габриел и Омар Рамос, които бяха неудържими в повечето мачове. 

ФАКТФАЙЛ

* "Бутарке" се превърна в истинска крепост, като на кокетния стадион бяха допуснати само 2 загуби през 2015/16. Капацитетът бе вдигнат и в Ла Лига ще бъде с 11 500 места. 
* Най-известният бивш играч на Леганес е Самуел Ето'о, който игра за тима през 1997/98 под наем от Реал М (30 мача, 4 гола). 
* Двама, които са носели екипа на Леганес, са били национали на Испания. Единият е Виктор Мануел Фернандес (един мач срещу Чехия през 2000 г.), другият е Катаня (три мача за Ла Роха през същата година). 
* Големият съперник на Леганес в Мадрид е Хетафе. Преди 12 години Хетафе влезе в Примера, а Лега изпадна в Сегунда В в един ден. Сега по ирония на съдбата ролите се размениха, Хетафе изпадна от елита, а Леганес влезе в него.
* В историята си Леганес има 19 кампании в Терсера, 16 в Сегунда Б, 13 в Сегунда и още много в регионалните групи. 

ТОВА Е ЛЕГАНЕС

Основан: 1928 г. 
Прозвища: Лега, Пепинерос 
Стадион: "Бутарке" (8138) 
Президент: Мария Виктория Павон
Треньор: Асиер Гаритано
Сезони в Примера: 0
Сезони в Сегунда: 13

УСПЕХИ
Шампион в Сегунда В (1992/93)

ИЗВЕСТНИ БИВШИ ИГРАЧИ
Хосе Чамот, Самюел Ето'о, Пиер Уебо, Ариза Макукула