Голямото шоу започва в събота! Естествено, става дума за новия сезон във Висшата лига на Англия, където няма как да не бъде интересно покрай необикновени джентълмени като мениджърите Арсен Венгер (Арсенал), Пеп Гуардиола (Манчестър С), Юрген Клоп (Ливърпул), Антонио Конте (Челси) и Жозе Моуриньо (Манчестър Юн).

Задачата на всички тях е една-единствена - да измъкнат титлата от сензационния шампион от миналия сезон Лестър. Но кой ще успее? Ето какви са предпоставките…

Никой не иска в Арсенал на Венгер

Вечният мениджър на Арсенал Арсен Венгер (66 г.) ще навлезе в 21-вия си сезон начело на клуба и трябва да се подчертае, че рядко е бил толкова стресиран, колкото е сега. Стълбът в центъра на защитата му Пер Мертезакер (31 г.) окапа още в първата контрола с травма в коляното и ще липсва поне 5 месеца. Немецът обаче е направо леко контузен в сравнение с нападателя Дани Уелбек, който ще липсва минимум 7 месеца също заради травма в коляното.

Венгер се опитва да им намери заместници, но засега удря на камък. За центъра на защитата си е набелязал световния шампион с Германия Шкодран Мустафи (24 г., Валенсия), както и бившия играч на Топчиите Томас Вермаелен (30 г., Барселона). Немецът обаче има оферта и от Челси, а белгиецът е пред преминаване под наем в Рома. Лион пък отряза Топчиите за голаджията Алешандре Лаказат (25 г.), който е оценяван на близо 50 млн. евро. Затова и в клуба започват да се притесняват, че липсата на селекция още отсега ще остави Арсенал извън битката за титлата. "За нас няма да е никак лесно, защото известните имена отидоха в други отбори - коментира контузеният Мертезакер. - В същото време обаче ние, както другите отбори, трябва да сме по-силни през новия сезон. Любопитно ми е как ще ни тръгне с толкова малко нови играчи и толкова много младоци!"

Топ покупките на Арсенал: халфът Гранит Джака (23 г.) пристигна от Борусия М за 45 млн. евро; нападателят Такума Асано (21 г.) дойде от Санфече Хирошима за 4 млн.
Общ разход за покупки: 52 млн. евро.
Топ продажби: Никакви. Капитанът Микел Артета (34 г.) се отказа, за да започне работа в Манчестър С, а халфовете ветерани Фламини (32 г.) и Росицки (35 г.) си тръгнаха със свободни трансфери.
Общ приход от продажби: 0 евро

За Гуардиола всичко в Сити е супер

Пеп Гуардиола (45 г.) пак го направи! И само в рамките на миналата седмица уреди трима нови играчи. След шумното привличане на Лирой Сане (20 г.) от Шалке последваха още сделките за бразилската перла Габриел Жезус (19 г., Палмейрас) и колумбийската надежда Марлос Морено (19 г., Атлетико Насионал Меделин), който веднага бе пратен за година под наем в Депортиво. Габриел пък в момента рита за Бразилия на олимпиадата, а след това ще доиграе сезона в Палмейрас, преди да се присъедини към Сити през януари.
Гуардиола обаче не се вълнува особено от това и продължава да харчи катарските милиони в Сити както си поиска. Досега е пръснал близо 130 млн. евро. И сега трябва да изгради отбор. "Още сме много далеч оттам, където искаме да бъдем - презастрахова се тези дни той. - Хората не могат да си представят колко е тежко да се изгради нещо ново. Трябва да направиш така, че играчите да пуснат в действие идеите ти". От друга страна обаче Пеп не пропусна да похвали питомците си в типичния си стил: "Всичките ми играчи са супер, супер ангажирани във всички тренировки и феновете трябва да се гордеят с тях!"

Топ покупките на Сити: Сане пристигна от Шалке за 47 млн. евро; 32 млн. отидоха в Палмейрас за Габриел; 27 млн. излезе покупката на Илкай Гюндоган (27 г, Борусия Д)
Общ разход за покупки: 127 млн. евро.
Топ продажби: Един Джеко, който беше окончателно откупен от Рома за 11 млн. евро.
Общ приход от продажби: 12,5 млн. евро

Клоп натиска... Клоп да гони успехи
Хубавото за Юрген Клоп (49 г.) в Ливърпул свърши! След средняческото 8-о място през миналия сезон Клоп сам си постави по-големи цели. "Не трябва да си търсим оправдания и да говорим неща от рода на трябва ни още една година - подчерта Клоп. - Имаме отбор, който може да има успехи. И те трябва да дойдат сега, а не някога!"
Засега Ливърпул е №2 по похарчени пари за трансфери (80 млн. евро), а четирима от новите идват от Бундеслигата: вратарите Кариус (Майнц) и Манингер (Аугсбург), както и защитниците Жоел Матип (Шалке) и Клаван (Аугсбург). Клоп обаче си дава сметка, че прекаленото харчене на пазара може да отблъсне феновете: "В деня, в който парите започнат да решават всичко във футбола, ще се оттегля", зарече се той.

На 14 август мърсисайдци започват в първенство с дерби срещу Арсенал, а точно такива мачове са по вкуса на Клоп. "Печеленето на трофеи в Англия е най-голямото от всички предизвикателства - категоричен е той. - Точно затова и дойдох в Англия. В никое друго първенство няма толкова много отбори, които да са в състояние да станат шампиони!"
Топ покупките на Ливърпул: Крилото Садио Мане пристигна за 41 млн. евро от Саутхемптън; офанзивният халф Джеорджинио Вайналдум дойде за 27,5 млн. евро от изпадналия Нюкасъл.

Общ разход за покупки: 80 млн. евро. Топ продажби: Джордън Айб (20 г.) беше продаден за 18 млн. евро на Борнмът, халфът Джо Алън (26 г.) отиде за 15,5 млн. евро в Стоук. Общ приход от продажби: 43 млн. евро.

Конте ще шашка Англия със схеми
Като селекционер на Италия по време на Евро 2016 Антонио Конте (47 г.) крещеше на тъча, облечен в костюм, а сега го прави, облечен в екип на Челси. Начело на Скуадра адзура той очароваше със специалитета си - промяна на тактическата схема по време на мач - 3-5-2, 4-4-2, или 4-3-3. На турнето на Челси в САЩ видяхме, че Конте ще продължи в същия дух.
Поне засега единственият нов играч сред титулярите се очертава Н'Голо Канте, опорният халф от световна класа, който беше привлечен от сензационния шампион Лестър за 35,8 млн. евро. Другият нов - нападателят Миши Батшуай, пък може да измести желаещия да напусне Диего Коста. Според английските медии обаче на неговото място в Челси ще бъде привлечен за пореден път белгиецът Ромелу Лукаку. Според последните информации лондончани са готови да вдигнат до 80 млн. евро плюс един играч в добавка. И всичко това 3 г. след като продадоха Лукаку на Карамелите за 35 млн.

Топ покупките на Челси: Миши Батшуай дойде за 39 млн. евро от Олимпик М; Н'Голо Канте (25 г.) беше привлечен за 375,8 млн. от Лестър.
Общ разход за покупки: 74,8 млн. евро
Топ продажби: Мохамед Салах (24 г.), откупен за 15 млн. евро от Рома; Папи Джилободжи (27 г.) за 9,5 млн. евро в Съндърланд
Общ приход от продажби: 29 млн. евро

На Моуриньо му дреме, че го критикуват
През зимата Жозе Моуриньо (53 г.) беше изпъден позорно от Челси, който по онова време беше 16-и в класирането. Това обаче не се отрази на самочувствието на португалеца. "Искам да спечеля всичко - отсече той на идване в Юнайтед. - Не съм скромен, а съм агресивен. Искам да играем добре и да печелим. Искам да вкарваме голове и да не ни вкарват. Наистина искам всичко!"
В същото време критиките по адрес на Специалния за изхвърлянето на Бастиан Швайнщайгер от първия отбор изобщо не му повлияха. "Във всеки голям клуб мениджърите решават с колко голям състава да работят", защити се Жозе. А след това изръмжа и срещу колегите си Венгер и Клоп, които определиха като "абсолютна лудост" предстоящото привличане в Юнайтед на халфа Пол Погба (23 г.) за над 100 млн. евро: "Не ми харесва, когато колеги говорят за други отбори. Нека да се грижат за собствената си къща, а не за тази на съседите!"
Това е суперегоистът Моуриньо в действие, а към него трябва да прибавим и привлечения със свободен трансфер от Пари СЖ Златан Ибрахимович (34 г.). Двамата работиха заедно в Интер, но дали и сега нещата ще проработят? "Някои казват, че Златан е арогантен, но трябва да можеш да го разбираш - твърди Жозе. - Той е роден победител и много забавен тип. И очевидно е щастлив, че пак ще работим заедно!"

Топ покупките на Юнайтед: халфът Хенрик Мхитарян пристигна за 42 млн. евро от Борусия Д; централният защитник Ерик Байи пристигна за 38 млн. евро от Виляреал
Общ разход за покупки: 80 млн. евро (без Погба)
Топ продажби: няма
Общ приход от продажби: 0 евро

Материал на "7 дни спорт"