През последните няколко месеца гледам играта на Барселона под лупа и не мога да не чувствам, че нещо не е наред. Механизмът работи добре, победите следват една след друга, с изключение на "Ел Класико". В предни позиции има едно голямо трио. Фигаро тук, Фигаро там... Но все има усещане, че може още по-добре.

Изведнъж разбрах какъв е проблемът. Просто се сетих за есенните мачове. Погледнете статистиката. Проблемът на Барса не е в играта, а в играчите. В Лео Меси. Не, не е точно така, както го разбирате. Проблемът е, че играта на най-добрия отбор в света не е изградена върху най-добрия играч на отбора.

За това, разбира се, не е виновен никой. Не е Луис Енрике – треньор, който е в състояние да се впише в отбор с три суперзвезди. Всичко е заради най-силният футболист на планетата в последните седем години. Футболният свят свикна с него, съотборниците му също. Това е проблем и за самия Меси. Ситуацията донякъде прилича със знаменитата карикатура от началото на 20-ти век "Великан и джудже". От много време насам Меси превъзхожда всички футболисти, но не може да постигне големи успехи с Аржентина (два загубени финала), защото Агуеро, Пасторе и др. са неубедителни.

Когато в стаята има двама мъже, слушаният е един от тях. Същото е и във футбола. Неймар избра Барса – феодалното владение на Меси. Този избор беше правилен: до романтизма на бразилския футбол, той добави аржентинска ефективност. Но сега се превърна в заложник на собственото си решение. В Барса всички играят за Меси, дори и Лео да е с един крак на терена.

И това е проблем за Неймар. И никой нямаше да го забележи, ако през есента аржентинецът не се беше контузил за два месеца. През тях Неймар надрасна ролята си на втора цигулка. Мащабът на играта му го накара до известно време да излезе от сянката на Меси. Това значи, че пътят към футболното величие за него е далеч от "Ноу Камп". Точно за това Зинезин Зидан напусна царството на Алесандро Дел Пиеро в Ювентус.

Не, Меси остава един от най-добрите в света. Но загуби шампионата в собствения си двор. По-малък е от Неймар и статистически и визуално.
Както е видно, Неймар е по-добър от Меси в повечето ключови моменти в атаките на играта. Аржентинецът е по-добър в пасовете, но разликата в този аспект не е критичен. Неймар обаче принуждава съперниците да го фаулират два пъти повече и е много по-добър в извеждащите подавания, което доказва, че ролята на Меси за гениален плеймейкър донякъде е преувеличена.

В тази таблица не се взимат други аспекти. Примерно, че Неймар е много по-полезен в защита. Има 60% срещу 47,6% спечелени единоборства и три пъти повече прекъсва атаките на противника. Но най-важното е, че надминава Меси по ефективност и внася бразилска магия.

И това е причината, поради която Неймар трябва да напусне Барселона. Той показва голям футбол, по-добър е от Меси в почти всеки аспект, но рядко получава шанса да завършва атаките. И всичко това, защото каталунците са свикнали да играят чрез Меси. Мащабът на влиянието на Лео има критичен ефект върху бразилеца. Но и в ролята на втора цигулка, Неймар присъства силно в по-голяма част от показателите. А в ролята на лидер, изпреварва Меси. Това показва статистката.
Когато Меси беше контузен през есента, атаките на Барса се пренесоха основно отляво. И каталунците показваха чудесен футбол, Неймар се доказа като истински лидер, но с връщането на Меси, атаките отново бяха изместени основно отдясно. Това определено ощетява играта на отбора и го прави много по-предвидим.

За Неймар ролята на лидер е важна. Той е от типа футболисти, който показват най-добрата си игра, когато води останалите. Нищо чудно, че има 50 гола за Бразилия на 24-годишна възраст. Официалното признание за най-добър състезател на планетата е Златната топка. В момента е нереалистично да я спечели, ако не вкара 50 гола за сезон. За това рано или късно, Неймар ще напусне Барса, за да отиде в друг топ клуб. В противен случай винаги ще е в сянката на Меси, когато той е на терена. Дори и аржентинецът да е в края на трийсете. Дори и да излиза на терена с един крак. Както няма двама лидери в едно племе, така бразилецът не може да царува, където коронован е аржентинецът.

Андрей Клещенко, FootballHD.ru