Интересни неща се случват на „Селхърст Парк“ напоследък. Нивото се вдигна неимоверно. Йоан Кабай бе купен от четвъртфиналиста в Шампионската лига ПСЖ и сниман, държащ домакинския екип за новия сезон. Фланелката е изпълнена с лога на спонсори. 10 млн. паунда бяха платени за французина. В същото време Скот Дан и Джеймс Макартър преподписаха, вторият - за 65 000 паунда на седмица.

Продължават и опитите да бъде взет Чарли Остин от КПР, следят се още Ашли Уилямс, Джеймс Честър, Мат Филипс и Лоик Реми. „Работим върху три нови трансфера. Ще сглобим силен състав и се надяваме на добра година. Развълнувани сме“, коментира един от собствениците Стив Париш.

И всичко това в клуб, който преди 5 години бе на косъм от изпадане в Лига 1 и попадна в администрация за втори път от 1998-а насам. И който пазаруваше основно от тимове като Ипсуич и Сейнт Мирън, откъдето дойдоха респективно Дейвид Райт и Анди Дорман.

В настоящето орлите се задържат около средата на таблицата, но са амбицирани за повече. Идеята е да бъдат привлечени футболисти, които ще са готови за титуляри веднага. Досега Кристъл Палас никога не е бил в позиция да си позволи нещо подобно. Но в наши дни дори когато искаш да си около средата, имаш безкрайни възможности да го сториш.

Причината са невероятните пари, които се въртят във Висшата лига. За десетото си място през май лондончани прибраха повече от 77 млн. паунда. Голяма част от тях бяха от телевизионни права. Шампионът Челси получи около 23 млн. паунда повече, завършвайки на 39 точки пред столичния опонент.

Забележителното е, че тези суми ще продължат да растат, когато в сила влезе договорът за тв правата на стойност 5,14 милиарда в британска валута. Но и сега всеки отбор, който се настани трайно в елита, даже без да е фактор, може да очаква скоропостижно да влезе сред Топ 40 на най-богатите в Европа.

Обратно към синьо-червените и трансфера на Кабай. Той е впечатляващ и защото Рома и Атлетико Мадрид, участници в Шампионската лига, го желаеха. Слабостта на еврото спрямо паунда оказва влияние, но въпреки това италианците можаха да предложат на френския национал точно половината от заплатата, която Палас му даде.

Приходите от медийните договори изстрелват Премиършип в друга орбита. „Това е най-голямата и най-успешна спортна лига в света. НФЛ и НБА, взети заедно, трудно ще ни достигнат що се касае до приходите от тв права в чужбина. Премиършип е съкровище и източник на богатство“, смята Париш.

Ако искате, има още примери. Марсилия не съумя да се пребори със Суонзи за Андре Аю, а Сент Етиен капитулира пред лебедите за Франк Табану. А и двата френски тима са в Лига Европа. Олимпик се сбогува и с Димитри Пайе, избрал 12-ия от 2014/15 Уест Хем срещу 70 000 паунда на седмица.

Шампионът на Холандия ПСВ се раздели с Мемфис Депай (Манчестър Юнайтед) и Джорджиньо Вайналдум (Нюкасъл). Свраките едва не изпаднаха, но прибраха близо 78 млн. паунда. За сравнение – Барселона получи 41,7 млн. за завоюването на ШЛ.

„Вече се състезаваме сами със себе си. Това обаче може да е проблем, защото, ако искаш да продадеш някой играч, трудно ще се намери клуб извън Англия, който да му плаща такава заплата“, признава Париш.

Но няма как и неговият клуб да не е част от проблема, тъй като трябва да оцелее някак… Отдавна забравени са времената, в които застаряващият Едгар Давидс подписа за няколко месеца през 2010-а, а феновете излязоха на улицата да празнуват.

Доминик ФИФИЙЛД