Изобретателят на изчезващата пяна, която бе използвана от съдиите по време на световното първенство в Бразилия ще стане милионер, пише Евроспорт.

Една от новостите на Мондиала в Бразилия бе технологията на голлинията. Тя обаче влезе в употреба практически само веднъж. За сметка на това другото изобретение се оказа много по-използвано - маркирането от съдиите на позицията на стената при преки свободни удари с пяна, която след това се разтваря и изчезва.

Създателят и е бразилецът Хеине Алемане обяснява, че се сетил за идеята докато използвал пяна за бръснене.

"Гледах Бразилия срещу Аржентина през 2000 година и ми направи впечатление коментатора, когато каза че се надява да види деня, в който стената ще стои неподвижно и на точната дистанция", обясни той пред бразилския сайт Зеро Ора.

"Помислих си, трябва да има начин. Евтин продукт, биоразтворим и следи, които изчезват след известно време, да може да формира права линия, която да е бяла. След това отидох до банята, хванах тубата с пяна за бръснене и маркирах линия на ръката си. Видях, че работи".

Пяната за бръснене обаче се оказала прекалено дълго задържаща се, така че Аламане трябвало да експериментира с различни варианти. Накрая успял да намери формула, чрез която получената пяна изчезвала за 60 секунди.

"Трябваше да намерим нещо, което да не вреди на здравето на играчите, нито да поврежда терена. Така че базирахме пяната на растително масло. Но трябваше да изчезва бързо. След като експериментирахме, намерихме точните съставки, правейки пяната видима за минута".

Въпреки че продуктът бил технологически готов, трябваше да минат дългите 14 години, докато той види светлина под прожекторите.

"Отдадох 14 години от живота си за тази идея. След като съдията извади флакона за първи път, започнах да получавам съобщения от роднини и приятели. Много се развълнувах, очите ми се насълзиха. Помислих си "Не съм луд, струваше си".

След световното първенство се очаква продуктът да бъде приет от почти всички първенства по света. Така с цена само 3 лири за един флакон, Алемане скоро ще стане милионер.

"Надявам се, че финансовите печалби ще отговарят на 14-те години трудности. Платих висока цена. Избрах да не мога да видя децата си как растат, за да свърша тази работа", коментира още той.