Селеционерът на националния отбор на Германия Юлиан Нагелсман поздрави Реал Мадрид за титлата в Шампионската лига и окуражи Борусия Дортмунд, тъй като очаква с нетърпение да посрещне играчите от двата отбора в тренировъчния лагер на тима за Евро 2024.

"Поздравления за Тони Кроос и Антонио Рюдигер за спечелването на Шампионската лига. Оттеглянето от клубния футбол с шеста титла в най-силния турнир е уникално и достойно сбогуване за изключителен играч като Тони Кроос", каза Нагелсман.

Реал победи Борусия с 2:0 на финала на "Уембли" снощи, за да спечели рекордна 15-а титла.

Кроос, който през март се завърна в националния отбор, ще прекрати кариерата си след Европейското първенство от 14 юни до 14 юли.

"Очаквам с нетърпение да работя усилено с целия отбор от вторник нататък, за да гарантирам, че той ще получи сбогуването, което заслужава с националния отбор на Евро 2024 у дома", каза Нагелсман.

Рюдигер и Кроос, както и Никлас Фюлкруг и Нико Шлотербек от Борусия ще се присъединят към тима на Германия на базата в Херцогенаурах в понеделник. Четиримата няма да бъдат на разположение за приятелския мач срещу Украйна в същия ден, но се очаква да играят в контролата срещу Гърция на 7 юни.

Нагелсман заяви, че Фюлкруг и Шлотербек "могат да се гордеят с вдъхновяващото си представяне, не само на "Уембли".

Спортният директор на Германската футболна федерация Руди Фьолер също похвали представянето на тима в Шампионската лига.

"Жалко е за германския футбол, че Борусия Дортмунд не успя да направи последната стъпка към титлата в Шампионската лига на "Уембли". Но те с право бяха на финала и могат да се гордеят с вдъхновяващото си международно участие", каза той.

Президентът на Германската федерация Бернд Нойендорф добави: "Екипът на треньора Един Терзич е пример за добродетели, без които футболът би бил много по-малко важен - отборен дух, страст и удоволствие от играта. Борусия Дортмунд може да се гордее с този сезон в Шампионската лига. Дори поражението във финала срещу Реал Мадрид не променя това".