Борусия Дортмунд се класира напълно заслужено за трета поредна година на финала за Купата на Германия, надигравайки Херта като гост с 3:0 на стадион "Олимпиащадион" в Берлин.

Момчетата на Томас Тухел изиграха изключително силно първо полувреме, в което тотално надиграха любезните си домакини, но се оттеглиха на почивка само с един гол аванс, благодарение на Гонсало Кастро.

През втората част "жълто-черните" продължаваха да бъдат по-добрият отбор и четвърт част преди края на редовното време удвоиха своя аванс чрез Марко Ройс. Малко след това Ройс асистира за Мхитарян, вкарал на празна врата.

Така на 21 май Борусия излиза в спор за красивия трофей срещу Байерн Мюнхен. Това ще бъде третият финал помежду им за последните пет сезона, като и за двата клуба това ще бъде четвърти финал за последните пет кампании.


Домакините приеха играта в своята половина още от самото начало и Лукаш Пишчек отправи бомбен изстрел, който се оказа доста неточен. Шинджи Кагава беше намерен с висока топка в наказателното поле и се опита да намери Марко Ройс, но без успех.

Четвърт час след началния съдийски сигнал Адриан Рамос догони топката и почти от аутлинията центрира към далечната греда, но там Ройс беше надскочен.

В 20-ата минута Борусия откри резултата напълно заслужено след поредната си постепенна атака. Кагава подаде за Ройс и неговият удар беше блокиран, но кълбото се озова у Гонсало Кастро, който беше безпощаден от петнайсетина метра, намирайки горния десен ъгъл.

Още при следващата си сериозна атака "жълто-черните" пропуснаха златна възможност. Марко Ройс беше намерен от Шмелцер в пеналта, но стреля мощно над напречната греда! Мхитарян шутира в аут, а Рамос прати топката в ръцете на вратаря.

Пет минути преди почивката Мхитарян намери Шмелцер, който си спря много добре трудното подаване, но след това беше блокиран. Последва невероятен пробив на Хумелс, който навърза цели петима играчи на противника в наказателното поле, но също беше блокиран в последния момент! 

Ройс отправи точен снаряд, но Ярщайн отрази. Едва в последната минута на първото полувреме Херта стигна до първата си голова ситуация, но Бюрки внимаваше и спаси удара на Хегелер.

Гостите продължиха да доминират изцяло и след почивката, а малко преди да измине един час игра Ройс пропусна добра възможност да изведе Кагава сам срещу вратаря.

В средата на второто полувреме берлинчани стигнаха до втората си ситуация в мача, но какво - Бруукс подаде за Калу, който остана сам срещу Бюрки, но не успя да засече на близката греда!

Последваха две много добри атаки на гостите, но на два пъти Ярщайн успяваше да отрази ударите на Рамос и Хенрих Мхитарян. Домакините отвърнаха с центриране на Вайзер и удар с глава на Калу, но топката мина покрай гредата!

Четвърт час преди края на редовното време прошка нямаше и Дортмунд удвои! Шинджи Кагава получи в наказателното поле и почти от аутлинията върна за Ройс, който разстреля вратаря на "старата дама"!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/-0jjljPn1Wc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В 83-ата минута грешка в защитата на Херта позволи на Ройс да навлезе в наказателното поле, да финтира защитник и да подаде на Мхитарян, който вкара на празна врата.

В добавеното време на срещата Херта получи възможност да изпълни пряк свободен удар, но Платенхардт би над вратата.


Херта - Борусия Дортмунд 0:3

0:1 Гонсало Кастро - 20'
0:2 Марко Ройс - 75'
0:3 Хенрих Мхитарян - 83'

 

Херта: Ярщайн, Бруукс, Щарк, Платенхардт, Вайзер, Шелбред, Лустенбергер, Хегелер (Баумьохан - 62'), Харагучи (Шибер - 65'), Ибишевич, Калу

Дортмунд: Бюрки, Хумелс, Бендер, Шмелцер (Дурм - 84'), Пишчек, Кастро (Гюндоган - 77'), Вайгъл, Кагава, Мхитарян, Ройс, Рамос