Борусия Дортмунд и Ливърпул завършиха 1:1 в първи четвъртфинален мач от Лига Европа, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

"Жълто-черните" имаха териториално предимство през първото полувреме, но Ливърпул се оказа доста по-ефективен, откривайки резултата при първата си смислена акция чрез Дивок Ориги.

Борусия продължи да атакува, но малко преди почивката отново Ориги получи невероятна възможност. Той излезе сам срещу Вайденфелер, но би право в тялото му.

Момчетата на Томас Тухел изравниха още в началото на второто полувреме чрез Матс Хумелс, но веднага след това Вайденфелер спаси три опасни удара в рамките на минута.

Така старата и новата любов на мениджъра на английския клуб Юрген Клоп ще решат всичко на реванша, който е след седмица.

Любопитното е, че това е пето равенство в досегашните седем случая, в които Клопо се е изправял срещу "жълто-черните". Той има също така победа и едно поражение.


Двата отбора започнаха на много високи обороти и играта се водеше предимно в половината на гостите, но те успяваха да се справят с набезите към своята врата.

Тъкмо изминаваше четвърт час игра, когато се стигна и до първия удар в мача, макар и неточен. Марко Ройс стреля покрай левия страничен стълб от дистанция, а Матс Хумелс направи неуспешен опит да засече.

Последва канонада от три поредни удара към вратата на гостите в рамките на десет секунди, но във всеки един от случаите бранител в червено заставаше на пътя на топката. Най-близо до голът бе Хенрих Мхитарян, но от шест метра Мамаду Сако се хвърли самопожертвователно.

В средата на първата част и Ливърпул стигна до удар към вратата. Деян Ловрен стреля с глава, но право в ръцете на Роман Вайденфелер, който първо изпусна топката и след това трябваше да поправя грешката си. Малко след това Морено стреля от дистанция, но без успех.

Преди да измине половин час игра Пиер-Емерик Обамеянг пробва късмета си от пряк свободен удар, но спечели само корнер след лек рикошет в стената. Мхитарян стреля от дъгата с левачката, но се подхлъзна и не уцели вратата, а после Обамеянг би в ръцете на Миньоле.

В 36-ата минута Ливърпул сензационно откри резултата при първата си смислена атака. Дивок Ориги беше намерен около дъгата, успя да надбяга Пишчек и с прецизен удар в долния ляв ъгъл матира Вайденфелер.

В добавеното време на първата част Обамеянг се озова на стрелкова позиция, но Ловрен го блокира в последния момент. При изпълнението на корнера Ройс постави защитата на англичаните под натиск, но спечели само корнер. На отсрещната врата пък Ориги излезе сам срещу Вайденфелер, но стреля в тялото на вратаря!

Второто полувреме започна по прекрасен начин за Борусия, който набързо изравни резултата. Хенрих Мхитарян центрира отдясно и на границата на малкото наказателно поле Матс Хумелс нанесе безпощаден удар с глава.

Последваха невероятни минути за Ливърпул, в които Вайденфелер спаси 3 мощни удара към себе си - два на Коутиньо и един на Клайн!

Преди да измине един час игра Марко Ройс завъртя топката майсторски над стената от фаул, но Миньоле внимаваше и улови. 

Дортмунд продължаваше да бъде много по-деен, но не можеше да стигне до завършващ удар. Десетина минути преди края на редовното време Гонсало Кастро отправи прострелно центриране отдясно, но Миньоле боксира.

До края и двата отбора играха доста под очакванията и не създадоха нито една опасна голова атака.

 

Борусия Дортмунд - Ливърпул 1:1

0:1 Дивок Ориги - 36'
1:1 Матс Хумелс - 48'

 

Дортмунд: Вайденфелер, Бендер (Сократис - 76'), Хумелс, Пишчек, Шмелцер, Кастро, Дурм (Шахин - 46'), Вайгъл, Мхитарян, Ройс, Обамеянг (Пулишич - 76')

Ливърпул: Миньоле, Сако, Ловрен, Морено, Клайн, Джан, Хендерсън (Алън - 46'), Милнър, Лалана (Фирмино - 77'), Коутиньо, Ориги (Стъридж - 84')