Борусия Дортмунд разби плахия Габала без никакви проблеми с 4:0 в сблъсък от група "С" на Лига Европа и се класира за елиминационната фаза на надпреварата.

Момчетата на Томас Тухел започнаха да налагат високо темпо на стадион "Сигнал Идуна Парк" още от самото начало и откриха резултата чрез Марко Ройс преди да е изминал половин час игра.

"Жълто-черните" не спираха да атакуват и напълно заслужено успяха да удвоят аванса си точно преди паузата, когато Пиер-Емерик Обамеянг пак се разписа срещу азерите, след като ги наказа с хеттрик преди две седмици.

След почивката Борусия излезе без Ройс, който беше ритнат от Вернидуб и на мястото на германеца се появи Аднан Янузай, който направи непростим пропуск.

В средата на втората част Дортмунд вкара още два гола за три минути. Автоголът с глава на Зеньов беше последван от страхотен снаряд на нацелилия и две леви греди Мхитарян, реализирал с помощта на напречната греда.

Борусия Дортмунд е на върха с 10 пункта, докато Габала е на дъното с една точка. Краснодар е втори със седем точки, докато ПАОК с Митко Бербатов има три пункта и е пред отпадане.


Още в самото начало на срещата Борусия натисна своя опонент и създаде смут в наказателното му поле. Капитанът Матс Хумелс застраши целта, но вратарят Пиетржкиевич излезе и блокира, а съдийската бригада маркира засада.

Бяха изминали десетина минути игра, когато Хенрих Мхитарян направи страхотен пропуск, стреляйки отблизо от въздуха, след като преди това стражът на гостите успя да се намеси при центриране на Марсел Шмелцер.

Четвърт час след началния съдийски сигнал Пиер-Емерик Обамеянг напредна и излезе сам срещу вратаря, но стреля право в него. Гонсало Кастро опита добавка от петнайсетина метра, но би покрай левия страничен стълб.

В средата на първото полувреме Матиас Гинтер отправи мощен изстрел извън наказателното поле и първоначално Пиетржкиевич  изпусна кълбото, но все пак го улови преди да е станало твърде късно. 

В 28-та минута Борусия откри резултата. Мхитарян пусна за Марко Ройс, който премина покрай двама бранители и с плътен шут извън наказателното поле прати топката в долния ляв ъгъл.

Вече бе изминал половин час игра, когато домакините бяха много близо до ново попадение, но Обамеянг би покрай целта. След това Пиетржкиевич отрази свирепа тупалка от десет метра на Мхитарян.

Малко преди почивката Дортмунд удвои преднината си. Обамеянг навлезе в наказателното поле и стреля по диагонала с левия крак, пращайки кълбото в долния десен ъгъл.

Десетина минути след подновяването на играта Хенрих Мхитарян засече от движение центриране отляво на Марсел Шмелцер, но нацели левия страничен стълб. Преди това Гонсало Кастро би право в ръцете на вратаря.

В средата на второто полувреме Обамеянг получи отляво, но не се полакоми и пусна за Кастро. Гонсало можеше да стреля фронтално, но на свой ред чукна вдясно за Аднан Янузай, който остана очи в очи срещу вратаря, но би право в него.

Малко след това обаче нападателят на гостите Сергей Зеньов помогна на германския тим, като си вкара автогол. Той не се ориентира добре при изпълнения от Кастро корнер и вкара топката в собствената си врата с глава.

Още при следващата опасна атака Борусия вкара още едно попадение. Лукаш Пишчек подаде за Мхитарян, който вече беше настроил мерника си и реализира по ефектен начин с помощта на напречната греда.

Мхитарян можеше да се разпише малко след това, но след хубав финт нацели левия страничен стълб за втори път след паузата. Адриан Рамос засече с глава, но Пиетржкиевич се намеси. В добавеното време Янузай се пробва от пряк свободен удар, но адресира топката в трибуните.

 

Борусия Дортмунд - Габала 4:0

1:0 Марко Ройс - 28'
2:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 45'
3:0 Сергей Зеньов - 67' 
4:0 Хенрих Мхитарян - 70'

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Хумелс, Бендер, Пишчек, Шмелцер, Гинтер (Гюндоган - 62'), Кастро, Вайгъл, Мхитарян, Ройс (Янузай - 46'), Обамеянг (Рамос - 68')

Габала: Пиетржкиевич, Станкович, Сантос, Вернидуб, Рикардиньо, Гай, Коли (Камалов - 76'), Дасдамиров, Антонов (Перейра - 68'), Додо, Зеньов (Зeргeров - 86')