Българският национален тим по волейбол  разби Италия с 3:0 и по този начин завърши на първо място в група "А" на олимпийския турнир. "Лъвовете" имаха известни трудности в първия гейм, но като цяло демонстрираха много добра игра, както и отборен дух, и заслужено спечелиха.  

На четвъртфиналите в сряда (8-ми август) нашите ще се изправят срещу Германия, която ще приключи на 4-то място в група "Б". Тази вечер германците играят срещу Бразилия, но дори да спечелят с 3:0, няма как да си осигурят по-предно класиране.

В началото на първия гейм играта вървеше точка за точка, преди да се стигне до една неуспешна атака на Тодор Алексиев и при първото техническо прекъсване италианците имаха преднина от две точки. След това обаче нашите успяха да изравнят и дори да поведат – 10:9.

Въпреки че допускаха много грешки при сервис, италианците водеха и при второто техническо прекъсване, макар и само с една точка. Възпитаниците на Мауро Беруто демонстрираха сравнително добра игра в защита.

След поредната грешка на Италия от начален удар, този път на Кристиян Савани, Цветан Соколов завърши по чудесен начин българската атака и момчетата на Найден Найденов съумяха да поведат – 19:18. Нашите увеличиха преднината си на две точки след прекрасен сервис на Виктор Йосифов – 22:20, обаче когато трябваше да затворят гейма, допуснаха обрат.

При 26:26 Михал Ласко прати топката в аут, но след това Соколов уцели мрежата. Последваха още няколко разигравания, в които българският тим имаше минимално преимущество и в крайна сметка спечели гейма – 30:32.

На старта на втория гейм Италия бързо натрупа преднина от три точки, обаче България изравни – 4:4, като при първото техническо прекъсване нашите водеха с една точка. След серия от великолепни блокади отборът, воден от Найден Найденов, дръпна с три точки – 11:8, но след това допусна изравняване – 11:11.

После обаче българският състав отново се разигра и при второто техническо прекъсване имаше предимство от цели пет точки. Освен че "лъвовете" бяха великолепни, италианците продължиха с грешките. В един момент "адзурите" успяха да намалят преднината на България с една точка, но в края на гейма разликата пак беше пет точки – 25:20  

При първото техническо прекъсване в третия гейм Италия имаше крехко преимущество. След това играта отново се движеше точка за точка, като при 14:14 Соколов осъществи чудесна атака и българският тим водеше с 16:15 при второто техническо прекъсване.

След това обаче нашите бяха почти безгрешни, спечелиха гейма с 25:19, а с това и мача, и група "А". На четвъртфиналите на олимпийския турнир момчетата на Найден Найденов ще се изправят срещу Германия.


България – Италия 3:0 (32:30, 25:20, 25:19) 

България: Г. Братоев, Скримов, Йосифов, Алексиев, Н. Николов, Соколов – Салпаров-либеро (Димитров, Тодоров)

Италия: Мастранджело, Ласко, Зайцев, Савани, Травица, Феи – Бари-либеро (Пароди, Папи, Бонинфанте, Бирарели, Джови)