Националната хокейна лига (НХЛ) заяви, че е модифицирал карантинните си правила за Ковид-19, позволявайки на ваксинирани играчи, които са тествали положително, да се завръщат в игра след пет дни.

Лигата и Съюзът на играчите се съгласиха на промяната, която идва на фона на ревизираните препоръки от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (КДК) в САЩ, който е подобен на промени, направени от НФЛ и НБА. В НХЛ редуцираният период за изолация на играчи или хора от щаба, които дадат положителни проби, важи за напълно ваксинираните. Лице, което има треска, трябва да продължи да се карантинира, докато треската не отмине. В противен случай, тествалите положително могат да се върнат към тренировки и мачове след отрицателен тест или тест, показващ специфично вирусно количество в организма, ако има разрешение от медицински щаб и позволение от местните здравни власти.

„Докато промените важат за Лигата, целият персонал ще трябва да спазва правилата за здраве и безопасност в съответните юрисдикции, включително Федералните и провинциални правила в Канада, които могат да са по-ограничаващи от Протокола на НХЛ“, се казва в изявление на Лигата. НХЛ се завърна към действие във вторник след удължена празнична почивка, която започна по-рано поради факта, че няколко тима страдаха от проблеми с отсъстващи заради вируса.

Лигата отложи 70 мача до момента през сезона, като този месец избра да не участва в Зимната олимпиада в Пекин през февруари, за да може мачовете да бъдат пренасрочени по време на предварително плануваната пауза за Олимпийските игри. /БГНЕС