Октомврийската мегабитка за титлата абсолютен шампион в полутежка категория между Артур Бетербиев (21-0, 20 КО) и Дмитрий Бивол (23-1, 12 КО) предизвика разгорещен дебат сред феновете.

Очаквано не всички се съгласиха с решението на съдията. Треньорът Сергей Корчински-младши сподели мнението си в интервю за vRINGe: „Въз основа на първото ми впечатление ми се стори, че Бетериев спечели. Но си признавам, че повече се впечатлявам от стила на Бивол. Той ми е по-интересен. Бетербиев не е обикновен боксьор, който ви оказва натиск. Това е човек, който знае какво прави. Той може да отстъпи и може да контрира, а не само да атакува. Тоест, той е много квалифициран боксьор.”

Корчински има и обяснение за решението на съдиите. „Бивол нанесе по-точни удари, статистиката го показва, но съдиите не са машини. Те не виждат статистиката. Първо, колкото по-близо седите до ринга, толкова по-малко виждате какво се случва там. Може да звучи странно,но не е толкова видимо, колкото изглежда. Най-добре се вижда по телевизията. Съдиите седят отстрани на ринга. Ако Бетербиев е натиснал Биволъ на въжетата, тогава един от съдиите не вижда абсолютно нищо. Вижда само, че Бетербиев е активен, че мачка Бивол. В същия момент останалите съдии могат да видят съвсем различна картина. Но този конкретен вижда само натиска на Бетербиев. Нищо повече."

Специалистът отбеляза още един интересен момент: „Друго готино нещо в представянето на Бетербиев беше начинът, по който той „открадна“ завършеците в рундовете. Това е същият човешки фактор. Поради този активен край съдията може да даде рунда на Бетербиев, въпреки че като цяло Бивол беше по-активен и нанесе повече точни удари. Всъщност беше толкова трудна битка за съдене... Много трудна...”.

Снимка: БГНЕС