Легендарният френски актьор Ален Делон, който почина тази сутрин на 88 години, никога не е криел своята страст към спорта, най-вече бокс и Формула 1. Любовта на Делон към бокса дори води до това той да организира със собствени средства мач за световната титла в средна категория през 70-те години на миналия век.

Близостта на Ален Делон и бокса най-вероятно се крие в една от първите роли на актьора, която го прави звезда. В емблематичния филм "Роко и неговите братя" на Лукино Висконти от 1960 година Делон играе млад боксьор, а в подготовката за тази роля му помага боксовият треньор Жан Бретонел. Именно познанството с Бретонел води до прякото участие на Делон в бокс на най-високо ниво. "Казах си, че за да приличам на истински боксьор, трябва да тренирам. Затова всеки ден съм в залата по 2-3 часа, вече не пуша, не пия, нищо", разказва по онова време той.

През 60-те години актьорът често посещава боксовите гала вечери в Париж, а в началото на следващото десетилетие той забелязва младия и талантлив боксьор Жан-Клод Бутие. Пред погледите на Делон, Жан-Пол Белмондо и Лино Вентура Бутие трупа победи и става шампион на Франция и Европа, с което си печели битка за световната титла срещу аржентинеца Карлос Монсон през 1972. Бутие губи от Монсон, но се представя достойно и скоро след това се организира реванш, който трябва да се проведе в комплекса Ролан Гарос, се разказва в материал на francetvinfo.fr.

Проблем за организаторите се оказват високите данъци, които Париж налага за подобни събития - 33 процента. От градската управа отказват да направят отстъпка и мачът е пред провал. Тогава Бретонел моли голямата звезда на френското кино за помощ. Делон откликва и влага 1,7 милиона франка лични пари, за да осъществи двубоя.

"Жан-Клод бе идол на Франция, той беше красив, истинско чудо на природата, изключителен спортист. Липсваше му само едно нещо - световната титла, така че решихме да работим заедно. И двамата бяхме работили като касапи в младите си години, което създаде специална връзка между нас", спомня си Делон пред Екип през 2014.

Актьорът организира тренировъчен камп за Бутие в собственото си имение в Душе и постоянно го окуражава. Въпреки това, Бутие отново губи от Монсон на 29 септември 1973 година, въпреки че от трибуните на Ролан Гарос го подкрепят Жан-Пол Белмондо и Жан Габен.

С годините Ален Делон натрупва сериозна експертиза в бокса и дори се изявява като коментатор на друга битка за световната титла. На 30 март 1990 година французинът Кристоф Тизо се изправя срещу корееца Баек Ин-чул в Лион за титлата на WBA, а Делон зад микрофона за телевизия TF1. Този път победата е за представителя на Франция.

Другата голяма любов на Делон е Формула 1. Той често посещава състезанията в Европа, а през 1990 година е на пистата "Сузука" в Япония за предпоследния старт от сезона, в който легендарните Аертон Сена и Ален Прост са се вкопчили в яростна битка за титлата.

Щом журналистите забелязват Делон, вниманието веднага се насочва към него. "Дойдох да подкрепя моя приятел Ален Прост, което е нормално, защото съм французин и фен на Ферари. С Ален сме много близки от дълги години", разказва Делон.

През годините Делон е забелязван да гледа на живо 24-те часа на Льо Ман и етапи от Тур дьо Франс. Макар и футболът да не е любимият му спорт, той има отношение и към най-популярната игра. Срещал се е с Пеле, Жаирзиньо и други звезди на световния футбол. Любимият му футболист е легендарният французин Раймон Копа, който изкарва три сезона в Реал Мадрид през 50-те години, поради което Делон става фен на Кралския клуб.

"Това, което ме впечатлява най-много, е концентрацията на шампионите, тяхната непреклонност, тяхната дисциплина. Това се отнася за бокса, колоезденето, за всички спортове на високо ниво", каза Делон пред АФП през 1990.