Безспорната шампионска титла в тежка категория се появи на кръста на Олександър Усик (22:0) само за месец, след като надви Тайсън Фюри (34:1:1) през май в Саудитска Арабия, за да видим първия абсолютен шампион в дивизията от няколко десетилетия насам. След това от IBF си взеха пояса и го връчиха на Даниел Дубоа (21:2) по служебен път, тъй като британецът взе междинната титла от ръцете на Филип Хъргович (17:1), макар хърватинът да прекара с нея няколко поредни години. Повод за това политическо решение стана активирането на клаузата за реванш от страна на „Циганския крал“ и насрочването на втория мач за 21 декември. Това оставя украинецът с титлите на IBO, WBA, WBC и WBO, но изглежда има вероятност и те да поемат в друга посока без да може да ги защитава на боксовия ринг, научихме от Boec.bg.

Големите боксови организации следват собствен график за разпределение на шампионските си отличия. В същото време са в постоянен контакт помежду си в случаите, в които един човек е носител на повече от една титла. За разлика от други дисциплини, в бокса атлетите не са активни на ежедневна база. Нужни са месеци за възстановяване след всеки изминал мач, след което имат нужда и от време за подготовка преди отново да се боксират. В най-добрия случай виждаме водещите имена в спорта да се състезават по 3-4 пъти в годината, но обичайно активността им е между 1 и 2 срещи. Това създава неудобства за организациите, защото може да се наложи да чакат с години преди да имат възможността да поемат корилото и респективно да разпределят парите. Точно затова се стига често до административно отнемане на пояси. В случая с Усик наистина има риск до реванша с Фюри да изгуби още от своите трудно извоювани титли.

WBO има своя междинен шампион в лицето на Джоузеф Паркър (35:3). Новозеландецът взе трофея от Жилей Жан (26:2:1) през март и вече официално е задължителен претендент за отличието. Преди това пояса мина и през Джо Джойс (16:2), който го спечели от Паркър през есента на 2022 г., а след това го отстъпи на китаеца. Така в продължение на 2 години задължителният претендент постоянно се мени, но стойността на колана остава същата. От Световната боксова организация не е изключено да последват примера на IBF и да провъзгласят Паркър за своя нов световен шампион.

Още по-фрапиращ е сценария, който се задава от WBA. Махмуд Чар (34:4) е в притежание на редовната титла от 2017 г. насам, когато я спечели в спор с Александър Устинов (36:6:1). Той трябваше да я заложи срещу Кубрат Пулев (31:3) през март в София, но получи тежка контузия и срещата бе отложена за есента. В продължение на 7 години Чар чака своя шанс и то в буквалния смисъл, защото в този период той се качи на ринга само три пъти. Не би било обаче изненада, ако от Световната боксова асоциация го провъзгласят за световен шампион, защото иначе обезсмислят редовната си титла.

WBO и WBC са единствените две големи организации, които нямат намерение да разжалват Олександър Усик. От съвета дори вече заявиха, че приемат решението му да даде реванш на Тайсън Фюри, така че в най-лошия случай ще има две световни титли на масата.