Отивам в Париж за медал, вярвам, че мога да скоча над 2 м. Това заяви родната състезателка във високия скок за жени Мирела Демирева на днешната поредна среща по случай „100 г. Българска атлетика“ в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС. На събитието присъстваха още олимпийската вицешампионка от Мюнхен 1972 и бронзова медалистка от Монреал 1976 Йорданка Благоева, президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Иван Колев и главния редактор на списание „Атлетика“ Антон Бонов.

„Това е поредната среща от поредицата „100 г. Българска атлетика“, но тя е една от най-важните и интересните, защото е само месец преди началото на Олимпийските игри в Париж. Преди 100 години за първи път участват българки атлети на Олимпийски игри“, каза Бонов.

„Да се върна на това, което честваме тази година – „100 г. Българска атлетика“, представяте ли си колко сме стари вече. Показваме тази книжка, защото преди десетина дни в Самоков чествахме „100 г. лека атлетика“. И се оказа, че още със създаването е имало клуб с много успехи. Това много ме радва, защото този град е много успешен в редица спортове“, сподели Благоева, спечелила първия олимпийски медал за България в скока на височина.

„Това ще ми е трета Олимпиада. Не обичам да говоря много-много, радвам се, че и аз съм тук. Щастлива съм да бъда част от нещо, което е много по-голямо от мен. Мисля, че точно атлетиката и високият скок е мястото, където намерих себе си. Винаги съм скачала с много радост, голяма благодарност, че има място за мен в едно толкова красиво нещо като високия скок. За Рио не си позволявам много да се връщам, тъй като все още работя, имам задачи, имам цели, не искам да се отпускам и да лягам на стари успехи. Не ми е трудно да се мотивирам, тъй като много обичам това, което правя“, започна Демирева и се върна към Олимпиадата в Рио, където завоюва сребро:

„Два акцента за Рио – едното е за едно захарче. Години преди Рио бях на едно състезание във Франция – тогава се блъсках на 185 см, бях много нещастна. Тогава на закуска имаше едно захарче, което беше увито в една хартийка с държавата Бразилия. Сложих си хартийката в портмонето. Искам с моя треньор, който е най-добрият ми приятел – 30 години преди да се случи Рио, той на бюрото имаше едно знаменце с флага на Бразилия. Някой път човек взима решение и точно заради това се случват нещата. Другото, което доведе до Рио – моята настройка, когато се блъсках на ниски височини – че продължавах да вярвам в себе си. Казвам го заради младите състезатели, всички те мечтаят за Олимпийски игри“.

„Те са един празник на човечеството, една социална утопия. Когато влезете в олимпийското селце, има етика и принципи какво означава да си олимпиец. Уважението и радостта, с които всеки подхожда към конкурентите си. Когато се връщаш от Олимпиада, гледаш на света по много различен начин. В Рио беше като приказка – имаше огромно напрежение, защото всичко зависеше от мен. Беше страхотно, много щастлива, че имах шанса – има много талантливи и работливи хора, но не им се получава в точния момент. Надявам се, че в живота си ще върна всичко, което съм получила. Много са ме подкрепяли през годините. Надявам се, че човекът, който станах след Рио, ще продължи да допринася за нашето общество и за нашия спорт“, добави тя.

Демирева каза и какви са целите й преди Игрите в Париж, които чукат на вратата. „Със сигурност тази философия ще ми бъде от полза. Смятам, че това ме вдига още по-високо – целите ми, разбира се, са медал. Искам този скок над 2 м. Вярвам, че може да се случи, много съм работила – разбира се, като много други хора. Затова отивам на Олимпиада“, категорична бе лекоатлетката ни, която допълни: „Младите са наистина страхотни – много е хубаво и си по-спокоен, когато видиш поколението отдолу. Винаги съм готова да споделя опита си. Винаги, когато някой има нужда от съвет, съм на разположение. Когато ти вървят нещата, не се бъркаш“.

Президентът на БФЛА Иван Колев даде подробности за предстоящото световно първенство за юноши и девойки в Перу, Лима. „За Световното първенство за юноши и девойки в Лима ще имаме около 15 човека, осем са с покрити нормативи. След Олимпийските игри това е състезанието, към което сме се насочили“, заяви той.