Двамата от най-именитите играчи в снукъра напуснаха надпреварата в Северна Ирландия. 

Марк Алън ще трябва да почака поне още година за нова титла в Северна Ирландия, след като местният фаворит напусна турнира в Белфаст. Рони О’Съливан за пореден път отказа участие. 

Пистолетът от Антрим загуби с 3-4 на 1/16финалите от 83-ия в света Оливър Лайнс, след като игра доста лошо и макар че водеше с 3-2 фрейма. 

Лайнс направи 2 серии от по трийсетина точки в решаващата партия, в която Алън също имаше възможности, но ги пропусна. „Играх слабо и Оли заслужаваше да победи. Имах достатъчно шансове, но по някаква причина играта ми не вървеше и не бях достатъчно добър“ заяви Алън. 

В друг интересен мач Бари Хоукинс спечели с 4-2 срещу Джон Хигинс. Ястребът набързо поведе с 3-0, преди шотландецът да измъкне следващите доста завързани фрейма. В 6-ата партия бе ред на Хоукинс да спечели по черната след 73-70 и така затвори мача. 

Напред продължават още Лий Пъйфен, Пан Джунсу, елиминирал Лука Бресел, Елиът Слесър, Мартин О’Донъл, Ма Хайлон, Нийл Робъртсън и Кайрън Уилсън, който надви Антъни Макгил с 4-3.