Легендарният Джон Хигинс стана вторият в историята на снукъра направил 1000 сенчъри-брейка, след като записа серии от 108 и 105 при загубата си от Марк Алън с 3-4 на 1/8финалите на „Инглиш Оупън“. 

Така шотландецът последва Рони О’Съливан, който досега бе единственият с преминал границата от 1000 стотачки, като вече има 1272. Джъд Тръмп съвсем скоро ще стане третият, след като е с 998. 

„Не е лошо постижение. Играя от дълго време, така че трябва да се гордея. Наистина исках да направя това преди Джъд. Все пак кариерата ми е с 14 години по-дълга от неговата. Хубаво е, че съм втори, след Рони О’Съливан, който е най-великият за всички времена“ заяни Хигинс. 

Той навакса пасив от 1-3 фрейма, за да доведе нещата до решаваща партия, която продължи 50 минути. В нея имаше шанс за обрат, но пропусна розова от оригиналната и позиция и Алън успя да затвори мача. 

Тръмп, Марк Селби и Нийл Робъртсън също стигнаха до най-добрите 8 в надпреварата, като 1/4финалите се оформиха по следния начин: Тръмп срещу Ву Изе, Марк Алън срещу Крис Уейклин, Селби срещу Сингх Чадха, спрял палача на Рони – Хе и Робъртсън срещу Бари Хоукинс.