Рони О'Съливан води на Джон Хигинс с 5-4 фрейма след първата сесия във финала на престижния снукър турнир Champion of Champions, който се провежда в Ковънтри.

Хигинс започна срещата със солиден халф-сенчъри брейк от 75 точки, но англичанинът отговори подобаващо с поредица от 68 точки. Шотландецът отново влезе в график и върна преднината си след серия от 74 точки.

В началото на четвъртия фрейм и двамата майстори се надпреварваха да пропускат, правейки грешка след грешка от трудни и сравнително лесни за техните стандарти позиции. Все пак Рони се настани край зеленото сукно и след добре конструиран брейк от 88 изравни.

След почивката Хигинс допусна много груба грешка и видя как неговият противник записва страхотен халф-сенчъри брейк от 90 точки, но Джон не падна духом и сътвори пълен обрат след брейкове от 79 и 65.

В осмия фрейм Ракетата дръпна с 60 точки, но сдаде инициативата и опонентът му стопи пасива си на 36 пункта, при две останали червени топки на масата. О'Съливан спечели сейфти битката, вкара последната червена от трудна позиция с бияч на борд и изравни: 4-4.

В последната партия за вечерта Рони поведе с 40 точки, но се разклати в размяната на защитни удари и остави лесна позиция за Хигинс, който поведе с три пункта, за да пропусна трудната предпоследна червена.

Тя беше реализирана от О'Съливан, но той пропусна намиращата се на борд последна червена с лява ръка. Шотландецът оплете конците при измъкване от трудна позиция и остави червената за ъгловия джоб. 

Петкратният световен шампион вкара до зелена включително, но пропусна кафявата - неговият фреймбол! Все пак и Джон стори същото, което означаваше 5-4 в полза на Ракетата преди започващата в 21.00 часа българско време вечерна сесия.

Финалът се играе във формат 10 от 19 фрейма. Победителят печели 100 000 паунда, а за загубилия финалист остават 50 000 паунда.