Световният №1 Марк Селби игра добре, но беше пометен от Нийл Робъртсън с 6-0 в полуфинален сблъсък на втория по престиж турнир в снукър-календара UK Championship, който се провежда в Йорк. Интересното е, че Селби загуби три фрейма по последната черна топка, а две от партиите неговият противник спечели по предпоследната розова топка.

Веселяка от Лестър изпи две поредни чаши с горчилка на екс, защото записа халф-сечъри брейкове 52 и 55 в първите два фрейма, но ги загуби. В първия случай левичарят обърна нещата с няколко визити, а във втория постигна серия от 68 точки.

Англичанинът имаше своите шансове и в следващите две партии, но и в двете точковият му актив беше доста оскъден. Той допусна няколко непредизвикани грешки, а Робъртсън го наказа с халф-сенчъри брейк от 53 в третата партия и по-голяма стабилност в решителните удари в четвъртата част.

След почивката опреният до стената Селби дръпна с двайсет точки точно преди разчистването на цветните топки. Той отново имаше шансове да се доближи до фреймбола си, но Машината от Мелбърн разчисти масата, като възловият удар беше развиването и вкарването на трудната синя, както и на триковата последна черна топка.

При 5-0 в своя полза Робъртсън тръгна по график и в шестата партия, но последва истински фестивал на грешките. В резултат на неточната престрелка всички топки се озоваха в горната половина на масата при само пет реализирани червени топки.

При 22 точки преднина в своя полза Селби атакува последната червена топка, но пропусна, фаулира розовата и Нийл получи фрийбол, от който не постигна нищо. По-късно Марк получи заложена червена, но пропусна черната, оставяйки я на горния десен джоб. 

<div id="fb-root"></div><script>(function(d, s, id) {  var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];  if (d.getElementById(id)) return;  js = d.createElement(s); js.id = id;  js.src = "//connect.facebook.net/bg_BG/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3";  fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script><div class="fb-video" data-allowfullscreen="1" data-href="https://www.facebook.com/WorldSnooker1/videos/10153123894467062/"><div class="fb-xfbml-parse-ignore"><blockquote cite="https://www.facebook.com/WorldSnooker1/videos/10153123894467062/"><a href="https://www.facebook.com/WorldSnooker1/videos/10153123894467062/">Awesome Long Green From Robertson</a><p>Business as usual.Neil Robertson with a sensational long green from the cushion on the final clearance tonight!#baizeofglory</p>Публикувахте от <a href="https://www.facebook.com/WorldSnooker1/">World Snooker</a> в 5 декември 2015 г.</blockquote></div></div>

След продължителна размяна на класни сейфти удари австралиецът вкара зелената, разчисти масата и спечели трети фрейм по черната топка в срещата. Така той се класира на финала, където ще играе срещу Лян Уенбо, който по-рано днес (виж видеото долу) надви Дейвид Грейс с 6-4.

 

Не сте виждали такова празнуване на победа в снукъра! Честито на Лян Уенбо, този темпераментен китаец е първият финалист на шампионата на Обединеното кралство

Публикувахте от Gol.bg в 5 декември 2015 г.