Рони О'Съливан триумфира на втория по сила и престиж турнир в снукър-календара UK Championship, побеждавайки на финала Джъд Тръмп с 10-9 фрейма в един от най-драматичните мачове за титлата.

Още по темата

 

Петкратният световен шампион водеше с 9-4, но допусна да бъде изравнен. Все пак в решителната партия той показа по-здрави нерви.

За Ракетата това е пети трофей в надпреварата, като по този начин той изравни втория най-успешен състезател в турнира Стивън Хендри. За разлика от шотландеца обаче, Рони няма нито един загубен финал.

Интересното е, че О'Съливан печели шампионата на Обединеното кралство 21 години след първия си триумф тук. Той го направи също така през 1997, 2001 и 2007 година.

Новият първенец на UK Championship получава чек на стойност 150 000 паунда + бонуса от 44 000 паунда за максималния брейк. Прическата трябва да се задоволи със 70 000 паунда от наградния фонд. За него това беше втори финал след титлата преди три години.

За Тръмп това е второ поражение срещу Рони на голям финал напоследък, след като той загуби със 7-10 във финала на Шампион на шампионите през ноември.

Вечерната сесия стартира с грешка на О'Съливан и неговият опонент веднага получи добра възможност за брейк. Прическата комбинира шест червени с шест черни топки, но пропусна да подреже червена за горния десен джоб.

Ракетата върна жеста, пропускайки синята от лесна позиция, а за капак прати и бияча в ъгловия джоб след плъзгане по групата червени. Малко по-късно по-опитният от двамата англичани заложи на рисков удар - невероятна дълга червена за горния десен джоб и я реализира. Последва разчистване до розова топка включително и Рони открадна фрейма, повеждайки с 6-3.

Очевидно Тръмп не се смути и започна ударно следващата партия, с вкарване на дълга червена топка за горния десен джоб. Малко по-късно той осъществи отличен кенън шот от розовата топка и си осигури добра маса за приключване на партията.

След халф-сенчъри брейк от 56 точки Джъд се затвори за цветна топка и много хитро долепи розовата до борда. О'Съливан успя да конструира серия от 36 точки и при една останала червена топка на масата постави снукър.

По-младият от двамата англичани се измъкна, но остави червената за горния десен джоб. Ракетата я реализира и започна класно разчистване. След вкарването на синята той разви розовата и я вкара с невероятно подрязване за средния джоб, минавайки през долния борд, за да стигне до черната, която решаваше партията. Пласирането му беше отлично и след вкарване на черната четирикратният победител в турнира поведе със 7-3.

Под влияние на емоцията, О'Съливан пробва два доста смели удара и при втория беше наказан. Неговият противник се настани край зеленото сукно и наниза серия от 49 точки, когато пропусна плант за ъгловия джоб. Все пак той се разписа във втората сесия и намали пасива си.

Отговорът на Ракетата веднага след това беше повече от впечатляващ. Той дори започна в график за нов максимален брейк, но реши да комбинира с розовата. Най-гениалният играч в историята на снукъра разчисти масата със сенчъри брейк от 133 точки и дръпна с 8-4. Това беше неговият 770-и сенчъри брейк, с което той се доближи само на пет стотачки от рекорда на Стивън Хендри.

Веднага след почивката Ракетата започна с трудна червена за горния ляв джоб, но след брейк от 54 точки нямаше лесно продължение и пропусна плант от две червени. Тръмп намали изоставането си, а след това направи невероятен флук по предпоследната червена топка.

Правдата възтържествува и веднага след това късметът обърна гръб на Прическата. Той пропусна синята за "жълтия" джоб и петкратният световен шампион го наказа с деликатно вкарване на червената за средния ляв джоб и разчистване на масата за аванс от 9-4.

Доближил се само на фрейм от трофея, О'Съливан предприе нов риск и изгледа серията на Тръмп от 43 точки, завършила с пропуск по кафявата. Изоставайки с 16 точки, Рони пропусна предпоследната червена топка, а по-късно направи ин-оф фаул. Вкарването на зелената доведе нещата до 5-9.

Тръмп най-после разкри брейкбилдърския си потенциал, конструирайки страхотен сенчъри брейк от 120 точки, за да съкрати разликата на три партии.

Рони остави лесна червена в следващия фрейм и Джъд отново започна серия. Нещо повече: той изригна с втори пореден сенчъри брейк, този път от 127 точки, а неговият опонент бе реализирал едва 28 пункта за последните три партии.

Прическата продължаваше да поддържа невероятното си ниво на вкарване. Той направи два ранни фаула, но наниза халф-сенчъри брейк от 86 точки и намали изоставането си на 8-9! За О'Съливан това пък беше трети пореден фрейм без нито една вкарана топка!

Ракетата най-после вкара топка след 39-минутна суша, макар попадението да не беше чисто. След само 21 точки той пропусна черната топка за горния десен джоб.

О'Съливан компенсира веднага след това с дълга червена за горния ляв джоб и след това разпръсна част от групата червени топки. При аванс от 59 точки той нямаше продължение и избра сейфти шот, но малко след това остави мишена за горния десен джоб и Тръмп отново изригна с точно попадение. Той разчисти масата, открадна партията и изравни за 9-9 части!

В решаващата партия Ракетата намери откриваща червена за горния ляв джоб, но набързо изпусна инициативата. Той постави съперника си в снукър зад зелена и получи нова възможност. Този път Рони запази самообладание, направи брейк от 51 точки и подпечата победата.

Снимки: Моник Лимбос