Австралиецът Нийл Робъртсън спечели ранкинг-турнира Уси Класик, след като победи четирикратния световен шампион по снукър Джон Хигинс с 10-7 партии.

Така първенецът на света от 2010 година си върна на славния шотландец за поражението на финала на България Оупън отпреди няколко дни.

Първата сесия между двамата майстори бе изключително равностойна. Двамата си разделиха първите четири фрейма, като Нийл записа халф-сенчъри брейкове от 61 и 91 точки, а неговият противник се отличи с добри серии от 78 и 56 пункта.

Постепенно Хигинс вдигна оборотите и на свой ред спечели три поредни партии, в които реализира халф-сенчъри брейкове от 70, 93 и 82 точки, за да поведе с 5-2 части.

Макар и да бе притиснат до стената, Машината от Мелбърн спечели задължителните за него следващи две партии преди паузата, благодарение на брейк от 52 точки и великолепна "стотачка" от 113 точки.

След подновяването на играта последваха нови два фрейма, в които шотландецът нямаше никакъв отговор на вариативната игра на левичаря. След серия от 57 пункта Робъртсън дори осъществи пълен обрат: 6-5 части.

Партия №12 се оказа изключително равностойна и напрегната и в крайна сметка по-здрави се оказаха нервите на австралиеца, който я изтръгна с 66-52 пункта, а малко след това Джон само изгледа как неговият противник ниже серия от 59 точки.

След серия от 66 точки Хигинс намали на 6-8 фрейма, но след това падна в капана на своя опонент при "играта на дребно" и се оказа само на една партия от поражението.

Макар да спечели следващата сейфти-битка с 66-53 точки, шотландецът нямаше какво да стори в 17-ия фрейм, в който неговият противник записа серия от 65 точки, с която си подпечата победата на финала с 10-7 партии.

Така Нийл Робъртсън спечели 80 000 паунда от наградния фонд, докато Джон Хигинс прибира 35 000 английски лири.