Близо една година след като бе извън снукъра заради отказване, Рони О'Съливан защити световната си титла, след като победи 18-12 фрейма Бари Хоукинс на финала на тазгодишния шампионат на планетата.

Това е втора поредна и общо пета световна титла за един от най-обичаните снукър-играчи в историята.

Доиграването тази вечер стартира при резултат 15-10 в полза на О'Съливан, но неговият противник откри с дълга червена топка за горния десен джоб, започвайки сенчъри брейк от 127 точки, с който намали пасива си на 11-15 части.

В началото на следващата партия Бари допусна сейфти-грешка и неговият противник стартира с червена топка за горния ляв джоб, но малко след това пропусна лесна топка за същия джоб.

Хоукинс отговори с халф-сенчъри брейк от 66 точки и избра сейфти. Неговият опонент реши да търси нужните два снукъра, но прати бялата топка в джоба и така резултатът стана 15-12 в полза на четирикратния световен първенец.

Слаб сейфти удар на Ракетата в следващата партия веднага настани съперника му край зеленото сукно. След 24 точки в своя полза Ястреба пропусна червена за горния десен джоб. Рони отговори с халф-сенчъри брейк от 77 точки, но пропусна червена и Бари реши да търси нужните му три снукъра. Сбъркана черна от страна на по-младия англичанин обаче го накараха да предаде фрейма: 16-12.

О'Съливан направи куп грешки в началото на следващата партия. Първо не се пласира добре за цвят след лесна дълга червена, после не успя да постави снукър зад зелена, а за капак направи безумен сейфти шот. За негово щастие Бари сгреши червена за горния ляв джоб.

Четирикратният световен първенец започна с червена за горния десен джоб и отново пое контрола върху партията. Халф-сенчъри брейк от 88 точки доближи Ракетата само на една партия от триумф на шампионата: 17-12.

В следващата партия и двамата играчи направиха по една единична червена топка. След това Рони избухна с дълга червена топка за "жълтия" джоб, наниза халф-сенчъри брейк от 86 точки и спечели мача с 18-12 фрейма.

Така Ракетата става първият играч извън Топ 16, който печели титлата без да му се е налагало да играе квалификации за турнира. Заедно с трофея О'Съливан грабва и чек на стойност 250 000 паунда, докато Бари Хоукинс получава премия от 125 000 английски лири.