Големият любимец на феновете на снукъра Джими Уайт няма да играе на световното първенство, след като загуби с 8-10 фрейма от китаеца Лю Чуан в шестия квалификационен кръг за място в Крусибъл. Чуан ще спори за място на финала с англичанина Джейми Коуп.

Срещата между азиатеца и 6-кратния световен вицешампион Уайт минаваше под диктовката на Чуан, който поведе с 4-2 партии, като записа най-висока серия от 84 точки. В следващите седем партии обаче Джими избухна, печелейки цели пет и така поведе със 7-6 части, с най-висок брейк от 73 пункта.

Лю Чуан взе следващите два фрейма и си върна преднината след добър халф-сенчъри брейк от 70 точки, но Джими Уайт отново изравни. Китаецът поведе с 9-8 части след серия от точно 50 точки и в 18-тата партия наниза две малки серии от 35 и 37 пункта, с които си осигури крайния успех с 10-8 фрейма.

В същото време роденият в Шефийлд Адам Дъфи пропусна възможността да играе на световния шампион пред собствените си фенове, тъй като падна със 7-10 партии от Джейми Бърнет, който спечели четири поредни фрейма при резултат 5-4 в своя полза. Впечатляващи бяха двата сенчъри брейка от 142 и 125 точки на победителя.

Една от големите изненади бе загубата на обещаващия талант Джак Лисовски с гръмкото 3-10 части от лондончанина Алфи Бърдън, който е едва №64 в света.

Любителите на бързата игра имат повод да куфеят: налагащият приспивно темпо №33 на планетата Рори Маклауд е аут! Единственият тъмнокож състезател в снукъра бе пометен с 10-5 фрейма от Питър Лайнс, който е едва 9-ти в ранглистата.

Бившият финалист на световното първенство Найджъл Бонд спря пътя си към място в Крусибъл след поражение със 7-10 части от китаеца Чао Юпен, а бившият полуфиналист на планетата Алан Макманас от Шотландия претърпя срамна загуба от ирландеца Дейвид Морис със същия резултат. Макманас, който дори е печелил Мастърс, бе сочен за абсолютен фаворит срещу Морис, който дори не е играл досега на световното първенство.