Федералният върховен съд на Швейцария отхвърли жалбата срещу решението на Спортния арбитражен съд (КАС) да дисквалифицира руската фигуристка Камила Валиева, съобщиха за ТАСС от съда.

"Върховният федерален съд отхвърли жалбата срещу по-ранно взетото решение. Това ще бъде съобщено на страните и на КАС", се казва в изявление.

На 29 януари Спортният арбитражен съд наказа Валиева за четири години за нарушаване на антидопинговите правила. Наказанието й влезе в сила със задна дата от 25 декември 2021 година, а показаните от този момент нататък нейни резултати се анулират. Така рускинята загуби златните си медали от Европейското първенство и от шампионата на Русия.

На 30 януари Международният кънки съюз анулира резултатите на Валиева на Олимпийските игри в Пекин 2022, премествайки Русия от първо на трето място в отборния турнир по фигурно пързаляне. На 25 юли КАС отхвърли жалбите на Руския олимпийски комитет, на Руската федерация по фигурно пързаляне и на отделни фигуристи срещу решението за преразпределяне на медалите от олимпийската отборна надпревара.