Трикратната абсолютна световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова беше главен съдия и тества новата система за оценяване в спорта по време на 30-о юбилейно издание на турнира "АЕON Cup", който се проведе в японската столица Токио.

Петрова е също втори вицепрезидент на БФХГ и член на Техническия комитет към Международната федерация. Любопитен факт е, че в първото издание през далечната 1994 година, тя е участвала като състезателка, а три десетилетия по-късно като съдия.

"Една от важните задачи, които успях да проверя тук, беше системата, която в бъдеще може да бъде ползвана, както да оценява съдиите, така и да служи при оценяване на гимнастичките в "живо време", т.е. съдиите дават в реално време оценките на таблета, системата ги поема и се излъчва оценката", каза Мария Петрова за профила на БФХГ в Инстарграм. 

Форматът на състезанието в Токио беше на принципа на отпадането. Имаше квалификации, в които участие взеха 15 клуба, а самата надпревара се нарича "Световно първенство на клубовете". 

Шампион във възраст жени стана София Рафаели (Италия), следвана от Алина Харнаско (неутрален атлет)  и от представителката на Украйна - Таисия Онофричук (Украйна). При девойките златото стана притежание Таисия Редка (Украйна). Клубен шампион е отборът на "Burlo/Pacific".