Гълъбин Боевски отново е вкаран в затвора за трафик на наркотици.

Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести е осъден на 6 години и 6 месеца затвор в Португалия за участие в опит за пренасяне на 1000 кг кокаин, пише "България днес".

Българинът e заловен чрез агент под прикритие, с когото Боевски е договарял прехвърлянето на 50 бали с кокаин на стойност 50 милиона долара по море.

Гълъбин Боевски е задържан на 27 октомври 2020 г. заедно с още трима чужденци. Операция с кодово име „Твърда земя" на специалните полицейски части в Португалия „Полисия Жудисария" установява участието на тежкоатлета от Кнежа. Той е имал изключително важна роля в трафика.

Всичко започва месец преди ареста. 49-годишният Боевски и още едно неназовано лице в разследването преговарят с агента под прикритие Филтро за трафик на 1000 кг кокаин. В разговора става ясно, че трябва да бъдат прехвърлени по вода 50 бали с кокаин. Според разследването, което е описано в съдебното решение, трафикът е трябвало да стане в открито море. От един плавателен съд на друг с последващ разпределителен транспорт на сушата.

Първата среща между Боевски и агент Филтро е в португалския град Албуфейра. Той се намира на 16 км от друг град – Виламоура, където през последните няколко години щангистът е живял със своята съпруга Красимира и най-малкото им дете Майра.

Във втората среща полицаят под прикритие получава точна информация за акцията по разтоварване на кокаина. На 29 септември следва нов разговор. В него Агент Филтро показва на Боевски и неговия партньор кораба, с който ще бъде претоварен кокаинът. Полицаят получава 25 000 евро от съучастника на Боевски за първоначалните разходи по транспорта на дрогата. Според показанията в съда при една от срещите българинът е казал на агент Филтро, че ще трябва да наеме склад за съхранение на наркотиците.

Боевски казва още, че има списък с провизии, които трябва да бъдат закупени и предоставени на трафиканта, който ще докара кокаина по море – 500 литра бензин, вода и храна.

На 24 октомври Боевски се среща с агент Филтро. Щангистът е придружен от други двама подсъдими македонеца Иван и черногореца Младен. Агент Филтро получава инструкция, че ще бъде придружен от Иван по време на операцията по претоварването, транспортирането и разтоварването на кокаина.

Боевски съобщава на агента часа и координатите в открито море за мястото на срещата с платноходката, която превозва кокаина, се казва в разследването на португалската полиция. Според инструкциите на българина дрогата трябва да бъде откарана до вила или склад, за да бъде след това транспортирана с микробус на няколко пъти до друго място.

На 25 октомври Агент Филтро и македонецът Иван Кьосев заедно с още три лица отплават, но заради бурното море виждат платноходката с кокаина чак на следващия ден. Лодката с дрогата се казва Бонзър. Тя е управлявана от британеца Кристофър Добсън, който е пътувал с още две неидентифицирани лица.

При срещата се оставят провизиите на кораба. Капитан Добсън, Агент Филтро, македонецът Иван и още пет лица товарят 50 бали с кокаин, след което платноходката се отправя към брега на курортния район Алгарве. Там балите са разтоварени. Наркотиците са транспортирани с лекотоварен автомобил до вила в град Луле, който се намира на сушата и е на 14 км от Виламура. Междувременно Боевски е уведомен, че наркотикът е на сигурно място. Македонецът Иван остава на място във вилата, за да пази дрогата.

В град Албуфейра агент Филтро се среща с Боевски и черногореца Младен, за да бъдат закарани до вилата с кокаина. Българинът не тръгва с тях. Около 15.30 часа Агент Филтро и Младен влизат при македонеца Иван във вилата, където се съхраняват наркотиците. Точно в този момент започват арестите. Във вилата са намерени 50 бали с общо тегло 1008 кг и чистота между 92,3 % и 94,5 %, което сe равнява на 4 676 593 дози.

При подобна чистота на кокаина цената на едро в Португалия е над $50 000 долара за килограм. Това означава, че цялата пратка е на стойност над 50 млн. долара.

Според съда Боевски, македонецът Иван и черногорецът Младен са действали съзнателно, като са посредничали, транспортирали и задържали около 1000 кг кокаин без да имат законово отношение.

По време на процеса е установено, че Гълъбин Боевски е комуникирал с мобилен телефон Apple, за да извърши описаните факти. Съдът установява, че българинът е живял шест години в Португалия, където идва да работи като личен треньор. Следователите са установили, че семейната връзка с Красимира и Майра е „адекватна, емоционално възнаграждаваща и взаимно подкрепяща". Съпругата и дъщерята редовно са посещавали обвиняемия в затвора.

Следователите са установили, че Боевски е привързан и загрижен за дъщеря си и е смятан за добър баща, добър съпруг и добър приятел от хората, с които общува, се казва още в съдебното решение.

Боевски е работел като личен треньор във фитнес залата Кросфит Виламура Ренегейт, която от 2019-а година не поддържа своите социални мрежи. Следователите установяват, че по това време Боевски и неговата съпруга получават доходи около 1000/1200 евро на месец. Освен това той взема и олимпийска пенсия от България. Посоченият размер е 1000 евро, но всъщност към настоящата дата трябва да е три минимални работни заплати или 2800 лв.

В съдебното решение изрично е посочено, че по време на процеса не е доказано наличие на организирана престъпна група. Не са намерени достатъчно ясни доказателства, че Гълъбин Боевски е имал ръководна роля.

Гълъбин Боевски свидетелства, че с него се е свързало лице, което му е дало мобилен телефон, изпратен от някой си Сава Добич. Въпросното лице се запознава с Боевски преди три години, за да тренира при него в продължение на две седмици.

Според показанията на щангиста този човек моли българина да превежда при среща между двама души. Боевски приема и след това последвали други срещи. Съдът счита подобна версия за неприемлива и неправдоподобна. В личния мобилен телефон на Боевски са намерени съобщения с агент Филтро, в които се дискутират детайли по организирането на трафика. Включително посочване часа и мястото за прехвърляне на дрогата.

Ден след акцията полицията организира медиен брифинг. Имената на задържаните не са споменати, но са разказани подробности за операция „Твърда земя".

Процесът приключва през април 2022-а, а Боевски получава присъда от 6 години и 6 месеца. Македонецът Иван Кьосев и черногорецът Младен Килибарда влизат в затвора за 5 години и шест месеца. Най-голяма е присъдата на капитана на лодката Кристофър Добсън. Той ще лежи осем години.

Лежа само 2 години в Бразилия

Гълъбин Боевски беше хванат за пръв път с наркотици на 2 октомври 2011-а. Тогава той е арестуван на летището в Сао Пауло, докато придружава своята по-голяма дъщеря Сара на тенис турнир. В неговия куфар са открити 9 килограма кокаин. Българинът беше осъден на 9 години и 4 месеца.

Съпругата на Боевски – Красимира, пристига в Бразилия и ангажира адвокати, които да помогнат за предсрочното освобождаване на спортиста. Юристите намират вратичка в специалната процедура „експулсао". При нея чуждестранни престъпници могат да кандидатстват за предсрочно освобождаване. С това бразилското правителство успява да спести средства за издръжката на хиляди нарушители на закона от други държави.

Благодарение на този документ Боевски излиза от затвора две години, след като е арестуван. Той се прибра в България на 23 октомври 2013-а.

В следващите няколко години тежкоатлетът се скри от публичното пространство. Той смени няколко държави, преди да се установи в Португалия.