Френска благотворителна организация предупреди за проблеми със замърсяването на въздуха в селището на спортистите за Олимпийските игри в Париж, предаде АФП.

Respire, която публикува доклад за проблемите с качеството на въздуха на спортните площадки във френската столица, заяви, че резултатите от него показват, че "почти всички" от най-замърсените места са в близост до околовръстния път на Париж.

Олимпийското село в северното парижко предградие Сен-Уан се намира точно до 8-лентовата магистрала, която се вижда от много от апартаментите.

"Скоковете в замърсяването могат да попречат на спортистите да достигнат елитни нива на представяне и да предизвикат астматични пристъпи и дори световъртеж", се казва в доклада.

Според проучването в "огромното мнозинство" от 112-те изследвани спортни центрове в Париж и неговите предградия имат замърсяване на въздуха над максималните нива, препоръчани от Световната здравна организация. Данните са взети от службата за мониторинг на въздуха Airparif.

В олимпийското село са инсталирани пет експериментални външни въздушни филтри, които приличат на кули, наподобяващи НЛО, и които ще засмукват въздуха и ще филтрират опасните частици.