Олимпийският огън пристигна в Париж 12 дни преди началото на Игрите във френската столица. Това се случи днес, 14 юли, навръх Националния празник на Франция - Денят на Бастилията.

Огънят беше ескортиран от конни ездачи, 25 факлоносци и кадети, оформящи формите на олимпийските кръгове. Полковник Тибо Вале от елитното кавалерийско училище Cadre Noir de Saumur и носител на златен медал по конен спорт от Олимпиадата в Рио през 2016 г. беше главният факелоносец. Присъстваха още президентът на Франция Еманюел Макрон, кметът на Париж Ан Идалго, ръководителят на Организационния комитет на Игрите Тони Естанге и бившият футболен национал Тиери Анри.

След това щафетните бегачи ще пренесат огъня из столицата, започвайки от катедралата Нотр Дам, историческия университет Сорбона и музея Лувър, преди да се отправят към други забележителности на Париж в понеделник.

Олимпийските игри във френската столица стартират на 26 юли и ще продължат до 11 август. България ще бъде представена от 45 състезатели в 16 спорта на Олимпиадата.

Иначе, Франция отбеляза Националния си празник на фона на политическа криза, след като Макрон свика предсрочни избори, които впоследствие не доведоха до сформиране на редовно правителство.