Световният шампион в бягането по часовник Ремко Евенепул от отбора на Соудал Куик-Степ спечели седмия етап от Обиколката на Франция - 25,3 километра от Нют-Сен-Жорж до Жеври-Шамбертен.

В коронната си дисциплина индивидуален часовник белгиецът завърши първи с време от 28 минути и 52 секунди и изпревари с 12 секунди носителя на "жълтата фланелка" Тадей Погачар от състава на Обединените арабски емирства, който остана втори. По този  начин 24-годишният Евенепул запази втората си позиция в генералното класиране и съкрати изоставането си от словенеца на 33 секунди. Освен това той стана и най-младият представител на своята страна с етапни победи в обиколките на Франция, Италия и Испания.

Добрата новина за Погачар обаче бе спечеленото време спрямо двамата му основни конкуренти в планинските изкачвания Йонас Вингегор (Висма-Лийз а байк) и Примож Роглич (Ред Бул Бора-Хансгрое). Словенецът Роглич финишира трети на 34 секунди от Евенепул, докато шампионът от последните две издания на Обиколката на Франция Вингегор от Дания остана четвърти на 37 секунди.

В генералното класиране преднината на Погачар пред третия Вингегор вече е 1:15 минути, докато авансът му пред Роглич набъбна на 1:36 минути. Съотборникът на Погачар Хуан Аюсо (Испания), който започна деня от четвъртото място в общото класиране, вече е пети на 2:16 минути изоставане.

Тъй като днешният етап бе часовникарски, в него точки за фланелките за най-добър спринтьор и най-добър катерач не се даваха и те остават на гърбовете съответно на Биниам Гирмай (Еритрея/Интермарше) и Йонас Абрахамсен (Норвегия/Уно-Екс). 

В събота е осмият етап от "Тур дьо Франс". Той е равнинен и с дължина от 183,4 километра от Семюр-ен-Окса до Коломбей-льо-дe-Еглисе.