Великолепният резултат на Йосиф Миладинов на 100 метра бътерфлай на европейското първенство по плуване в Унгария го изкачи на трето място в световната ранглиста за годината.

С резултата му от 50,93 секунди, националът вече е №3 в дисциплината. Ранглистата се оглавява от унгареца Крищоф Милак, който с 50,18 взе златото в Будапеща, а втори е американецът Майкъл Андрю с 50,80.

Времето на Миладинов го вкара и в друга елитна компания. Той е едва деветият плувец в Европа, слизал под 51 секунди, което му отрежда и девето място във вечната европейска ранглиста на 100 м бътерфлай. Тя се оглавява от сърбина Милорад Чавич с 49,95, а втори е Крищоф Милак, пише "Монитор".

Резултатът на 17-годишния българин е и четвъртото най-силно постижение, регистрирано от юноша в Европа във всички дисциплини през 2021 г. При юношите до 18 години начело е е резултатът на 100 м свободен стил от 48,08 секунди на Давид Поповичи от Румъния, който бе шести в Унгария.

Освен това среброто на Миладинов ни нареди на 20-о място в класирането по нации на европейското, оглавявано от Русия с 20 титли и 42 медала.

Талантливият ни плувец води централизирана подготовка под ръководството на генералния мениджър на националния отбор Кристиян Минковски и Николай Вакареев, но е в постоянен контакт с личния си треньор Стефан Георгиев. 

"Йосиф ще стане скоро на 18 години, а постигна исторически подвиг, извоювайки на тази възраст първия медал за мъжкото ни плуване на голям басейн. След смесената щафета 4 по 100 м ми се оплака, че е уморен, че го болели раменете. Той обаче има уникалната способност да се мобилизира и го направи в най-важния момент. Плуването бе перфектно за възрастта му", заяви пред bgswim.com Георгиев и добави: 

"Той тепърва ще трупа опит и ще израства в големите състезания и битки. На него обаче му трябват спаринги и вътрешна конкуренция, а такава у нас за него няма."

Силни думи за постижението на Йосиф Миладинов изказа и една от най-добрите ни плувкини Нина Рангелова: "Йосиф и целият отбор в Будапеща отвориха вратата на мечтите. Мечтите на цяло едно поколение — на всички деца, които вече знаят, че "такова чудо" е възможно!"