Крейг Андерсън спря 28 удара за 40-ия шътаут в кариерата си и изведе Отава до победа с 3:0 срещу Монреал в юбилейната стотна зимна класика на открито в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

С това Сенаторите се доближиха на три точки от Канадците в класирането на Атлантическата дивизия, но и двата отбора остават далеч от лидера в Източната конференция и лигата като цяло Тампа Бей.

Жан-Габриел Пажо, Боби Райън и Нейт Томпсън вкараха головете за отбора на Отава, който влезе в победна серия за първи път от месец насам.

"Ясно ни беше, че трябваше да изиграем много силен мач, за да ги победим. Не знаехме обаче какво да очакваме от тях и от атмосферата в тази среща, но смятам, че се представихме добре", каза капитанът Ерик Карлсон, който записа асистенция и игра рекордните си за сезона 32:55 минути.

Тампа Бей увеличи на 18 точки преднината си срещу Монреал в Атлантическата дивизия, след като Антон Стролман вкара два гола за победата с 6:5 срещу Колорадо. Михал Сергачов, Виктор Хедман, Никита Кучеров и Яни Гурде също се разписаха за Светкавиците, които надвиха на два пъти Лавините в серията си от седем победи в НХЛ.

Тампа Бей води на изток с 50 точки, докато новият лидер в Столичната дивизия Вашингтон е с 43 след победата си с 3:2 срещу Анахайм. Александър Овечкин се разписа след 1:58 минути игра в продължението за успеха на Вашингтон, който заличи дефицит от два гола и постигна шестата си поредна победа у дома. Овечкин пък се разписа за 23-и път през сезона.

Питсбърг остана на шест точки зад Вашингтон, след като победи Аризона с 4:2 и сложи край на серията си от три загуби. Оли Маата се разписа 14 секунди преди сирената за победата, а Сидни Кросби вкара девет по-късно на празна мрежа. Преди това Картър Роуни и Евгени Малкин отбелязаха за шампионите, но Аризона изравни чрез Ник Къзинс и Макс Доми.