Световната федерация по плуване отличи най-успешния спортист на олимпийски игри - Майкъл Фелпс.  Американецът бе провъзгласен за легенда на плуването от Международната федерация по плувни спортове. Той получи своя приз на официалната церемония на управата в Ню Йорк, провеждаща се всяка година. 

Няколко месеца по-рано, след олимпиадата в Бразилия, кралят на плувния басейн сложи край на своята състезателна кариера. При връчването на отличието Майкъл Фелпс не пропусна възможността отново да потвърди решението си да се оттегли. На последните олимпийски игри в Рио де Жанейро той се окичи с пет златни и един сребърен медал. Така броят на неговите титли от най-големия спортен форум достигна 23.

31-годишният американец е извоювал три пъти сребро и 2 пъти е бил бронзов медалист по време на олимпиади през своята кариера. Това, разбира се, не са всичките му постижения. Плувецът е 26-кратен световен шампион в голям басейн, като от същите първенства има 6 сребърни и 1 бронзов медал, припомня "24 часа". На официалното връчване на наградата младата легенда бе в компанията на своята съпруга и малкия им син - Бумър.